Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sedm variant, jak teď Putin může postupovat vůči Ukrajině a k čemu by to vedlo

Cvičení ruské armády v Podmoskevské oblasti, únor 2022. Foto: Konstantina Morozovová, ruské ministerstvo obrany, mil.ru
Cvičení ruské armády v Podmoskevské oblasti, únor 2022. Foto: Konstantina Morozovová, ruské ministerstvo obrany, mil.ru

Analýza: Bombardování Kyjeva ruským letectvem není výhodné prakticky pro nikoho; ani pro ruského prezidenta Putina. Snad jen pro stavební firmy a výrobce leteckých pum. Přesto ho nelze stoprocentně vyloučit. Stejně jako varianty zcela odlišné.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jak bude vypadat další ruský útok na Ukrajinu? A uskuteční se vůbec? Pokusili jsme se zformulovat verze, o kterých nejčastěji hovoří politici, diplomati, novináři i analytici.

Lze přitom mít za jisté, že Kreml usiluje o pád prozápadní vlády na Ukrajině a o to, aby se do čela země vrátili k Rusku vstřícnější politici. Cíl se ale Kremlu vzdaluje: Rusko obecně není příliš dobré v užívání tzv. soft power (přesvědčování, atraktivitě vlastního modelu, kultury apod.).

Pro vstup do NATO je podle sociologického výzkumu Ukrajinského institutu budoucnosti a společnosti New Image Marketing Group 64 procent ukrajinských občanů.

V roce 2008 podle amerického Gallupova institutu pokládalo NATO za garanta bezpečnosti pro Ukrajinu jen 15 procent Ukrajinců a 43 procent mělo Alianci naopak za hrozbu.

Zásadně se tento poměr změnil po roce 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský Krym.

Přesto vnitropolitický konflikt na Ukrajině vyloučen není a trváním napětí roste i nervozita či únava občanů i aktivita protivládních sil. Otevřený ruský vpád by ale pro tento plán zcela jistě vhodný nebyl.

Ani experti se neshodnou na tom, jak moc je který scénář pravděpodobný. Snad v jediném předpokladu panuje souhlas – agrese Ruska proti Ukrajině už dávno má i bude mít řadu podob, které se navzájem prolínají. Některé z nich jsou velmi pravděpodobné, jiné patří spíše do kategorie fikce. Představme si je.

1.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

TOP

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější