Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Berlinale: ve stínu pandemie, extrémů a s brilantními bizarními filmy

Režisér zahajovacího snímku Berlinale François Ozon. Foto: Jean-Claude Moireau
Režisér zahajovacího snímku Berlinale François Ozon. Foto: Jean-Claude Moireau

Pro optimistu poloplné, pro pesimistu poloprázdné – to je obrázek filmových sálů na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale. Jeho 72. ročník byl ve čtvrtek večer zahájen s velkou mírou emocí v paláci Berlinale, protože dlouho nebylo jisté, zda a v jaké podobě se festival vůbec uskuteční.

Festival v Berlíně se po dvou letech vrátil na svá tradiční místa. I když zatím jen festivalová část, Evropský filmový trh, nedílná součást berlínského festivalu, zůstává stále online. Organizátoři dlouho zvažovali, jakou podobu v roce 2022 festivalu dát. Před dvěma lety, v roce 2020, Berlinale začalo ještě jako normální festival, ale končilo už ve stínu prvních dnů pandemie. V roce 2021 proběhl festival v březnu jen online a v červnu pro německé diváky v berlínských kinech, což se ukázalo jako ne úplně vhodná varianta.

Proto, jak uvedl jeden z ředitelů festivalu Carlo Chatrian, se snažili letos co nejvíc připravit festival vracející se k realitě. S posvěcením německých úřadů se nakonec rozhodli festival rozdělit na víc profesionální první část festivalu a víc diváckou druhou část festivalu. Filmové ceny tak budou předány nikoli tradičně na konci přehlídky, ale v její polovině.

První popandemické Berlinale se odehrává za přísných proticovidových

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější