Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nedokázali mě vyhnat z politiky.“ Babiše opět zvolili šéfem ANO, podle svých slov kandidoval naposledy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš kandidoval jako jediný na šéfa strany a podle očekávání i zvítězil. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš kandidoval jako jediný na šéfa strany a podle očekávání i zvítězil. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Celostátní sněm hnutí ANO na pražském Chodově volí na příští dva roky nového předsedu i celé předsednictvo. Funkci předsedy obhájil Andrej Babiš, získal 80 % hlasů. Prvním místopředsedou hnutí se stal Karel Havlíček.

Babiš ve svém kandidátském projevu řekl, že do funkce předsedy kandiduje naposledy. „Pro mě je to naposledy, co kandiduji na předsedu. Musíte si v roce 2024 zvolit nového předsedu, který se stane novou tváří a povede hnutí ANO do sněmovních voleb 2025,“ řekl Babiš. V samotném hlasování pro něj bylo 80 % delegátů. Pro Babiše hlasovalo 76 delegátů, šest bylo proti a 13 se zdrželo.

Sám Babiš si vytkl na příští dva roky ve funkci tři základní úkoly: věnovat se kontaktu s občany, více se věnovat hnutí a pracovat na konceptu stínové vlády. Nově zvolenému předsedovi hnutí ANO po jeho zvolení pogratuloval premiér Fiala.

„Gratuluji Andrejovi Babišovi ke znovuzvolení předsedou hnutí ANO. Doufám, že jeho slova o konstruktivní opozici nezůstanou jen na papíře,“ napsal Fiala.

Do vedení hnutí se kromě Babiše s Havlíčkem dostali i čtyři místopředsedové: Alena Schillerová, Richard Brabec, Radek Vondráček a Ivo Vondrák.

„Smáli se nám“

Sněm samotný začal dlouhým projevem, ve kterém expremiér popsal různé úspěchy ANO, které za svou téměř desetiletou existenci dokázalo. Vrátil se ale i k různým momentům, kdy se jej podle jeho názoru politická konkurence pokusila dostat z politiky.

„Pamatuji se, jak se nám ze začátku všichni smáli, politikové, komentátoři. Věštili nám osud Věcí veřejných, Strany zelených a šanci na úspěch nám dávali nulovou. Zmrzl jim úsměv na rtech hned po volbách v roce 2013,“ řekl Babiš.

Tradiční strany podle něj

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější