Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Online: Rusko tvrdí, že stáhlo část svých jednotek od hranic s Ukrajinou

70 % území, které si nárokují separatisté, stále kontroluje ukrajinská armáda. Foto: Ukrajinské ministerstvo obrany, Eyepress via Reuters
70 % území, které si nárokují separatisté, stále kontroluje ukrajinská armáda. Foto: Ukrajinské ministerstvo obrany, Eyepress via Reuters

Bílý dům varoval, že ruský útok na Ukrajinu by mohl začít kdykoli v nadcházejících dnech, stále častěji se hovoří o středě 16. února. Spojené státy v pondělí oznámily, že opouštějí svoji ambasádu v Kyjevě a diplomaty dočasně stěhují do Lvova.

Sledujeme: Ruská válka na Ukrajině

Prezident Pavel minulý týden řekl, že Česká republika už identifikovala přes milion kusů munice, které by bylo možné v mimounijních státech pro Ukrajinu zakoupit. Dříve hovořil o počtu 800 tisíc kusů. Pokračuje podle něj snaha sehnat na ně peníze a partnery. „Já myslím, že je to odrazem toho, že si všichni uvědomují určitý dluh ve vztahu ke slíbené podpoře Ukrajině, kdy Evropská unie přislíbila, že do března tohoto roku dodá milion kusů. To se bohužel nepodařilo,“ řekl Pavel.

„Nemáme-li nechat Ukrajinu padnout, což rozhodně není v našem zájmu, tak je dobře, že vznikají iniciativy, jako byla ta naše, které se snaží munici a potřebné vybavení pro Ukrajinu sehnat, kdekoliv je k dispozici,“ uvedl dále prezident.

Cestu premiéra Fialy po Spojených státech amerických sleduje. „Musím říct, že mě to jako Čecha naplňuje hrdostí, když vidím, jak je tam přijímán a kolik pozornosti věnuje americká strana nejenom té naší iniciativě, ale celkově našim postojům v regionu k Ukrajině, k Rusku. Myslím si, že je to návrat do pozic, které si Česká republika zaslouží a ve kterých bych ji rád viděl i já,“ doplnil Pavel.

Dvoudenní návštěvu Spojených států amerických zahájil Fiala v pondělí v sídle Ústřední zpravodajské služby (CIA), při které ho provázeli šéfové všech tří českých tajných služeb. Setkal se též s krajany a večer s americkým prezidentem Joem Bidenem. Dnes by měl Fiala vystoupit v Hudsonově institutu a bude také jednat s představiteli Kongresu. (ČTK)

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější