Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Souhrn výbušné výpovědi Trumpova exprávníka Cohena: Prezident věděl o všem, nic se nestalo bez jeho souhlasu

Pravdu a nic než pravdu. Výpověď Michaela Cohena přenášely v přímém přenosu všechny televizní stanice, a to včetně protrumpovské Fox News. Reprofoto: Fox News
Pravdu a nic než pravdu. Výpověď Michaela Cohena přenášely v přímém přenosu všechny televizní stanice, a to včetně protrumpovské Fox News. Reprofoto: Fox News

Nutil mě vydírat a vyhrožovat jiným, vyplácel jsem tajně jeho milenky, nadhodnocoval jeho majetek, podváděl v anketách, aby vyhrál. Michael Cohen v Kongresu popsal, jak to vypadalo ve světě Donalda Trumpa, po jehož boku deset let pracoval.

Nemohlo to být symetričtější. Na jedné straně zeměkoule prezident Trump usedá k večeři s korejským vůdcem Kim Čong-unem ve vietnamské Hanoji. Americké zpravodajské televize však místo toho bez výjimky vysílají přímý přenos z Kongresu, kde před členy rozpočtového výboru usedá muž, který o Trumpovi nemá moc co kladného říct.

Michael Cohen, jenž pro Trumpa pracoval deset let jako jeho osobní právník, vůbec poprvé vystoupil na veřejnosti a odvyprávěl, co po boku současného prezidenta zažil. Za některé z těch činností sám míří na tři roky do vězení – konkrétně za zneužívání volebních peněz, bankovní podvody a lhaní před Kongresem.

Právě to mohl včera napravit, byť mu většina členů Rozpočtového výboru Sněmovny nechtěla věřit, že tentokrát bude mluvit pravdu. Cohen s tím počítal a pro svá tvrzení předkládal i důkazy.

Šeky podepsali syn i otec Trumpovi

Mezi těmi byl například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější