Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

I čeští turisté jsou terčem násilností v Mexiku. „Tohle není Chorvatsko,“ varuje ambasáda

Policie v Tulumu, stát Quintana Roo, 2021. Foto: Václav Lang
Policie v Tulumu, stát Quintana Roo, 2021. Foto: Václav Lang

Ani českým návštěvníkům, kteří si v poslední době oblíbili exotické Mexiko, se nevyhýbá násilí. Jeho míra se v populárních turistických oblastech, zejména na poloostrově Yucatán a v jeho okolí, v uplynulých měsících stupňuje. České velvyslanectví potvrdilo spolupracovníkovi Deníku N v Mexiku, že čeští občané čelili nedávno několika incidentům, například přepadení s mačetami.

Oblíbená Mayská riviéra při karibském pobřeží poloostrova Yucatán je v poslední době cílem nejen turistů, ale i gangů a mafií, které plní poptávku návštěvníků po drogách.

V posledních měsících se napětí mezi konkurenčními organizacemi na Yucatánu stupňuje a stále častěji dochází k útokům přímo před zraky turistů ve frekventovaných destinacích, jako jsou letoviska pobřežního státu Quintana Roo a více vnitrozemský Chiapas.

Zároveň se sami zahraniční návštěvníci stávají terčem menších deliktů, jako jsou loupežná přepadení a krádeže.

Do nesnází se dostávají i Češi, kteří si Mexiko v posledních letech oblíbili. Do karet jim hraje mimo lákavých přírodních úkazů, vyhlášené kuchyně a majestátních památek také to, že země nevyžaduje pro vstup žádné doklady o očkování ani negativní test na covid.

„Zatím jsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější