Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Že se jich na odsun ptá Čech, brali jako velkou věc, říká dokumentarista zpovídající sudetské Němce

Ukázka z příběhu ilustrovaného Jindřichem Janíčkem. Repro: Post Bellum
Ukázka z příběhu ilustrovaného Jindřichem Janíčkem. Repro: Post Bellum

Jak se cítili Němci odsunutí po válce? Jak se cítili, když byli ještě dětmi? Jan Blažek z neziskové organizace Post Bellum sbírá jejich příběhy a předává je nám, Čechům.

Post Bellum ve svém projektu Paměť národa sbírá svědectví o naší historii. Jan Blažek se zaměřil na vzpomínky někdejších sudetských Němců, odsunutých z československého území. Dnešních seniorů, tehdejších dětí. Pět z těchto příběhů (z celkových již více než šedesáti zaznamenaných) vyšlo v komiksové knize Odsunuté děti (Post Bellum 2021). Vzpomínek se chopili výtvarníci Františka Loubat, Magdalena Rutová, Jakub Bachorík, Jindřich Janíček a Stanislav Setinský. Kromě knihy existuje i filmový sestřih svědectví, se kterým Jan Blažek vystupuje na školách.

Můžete nám představit, o čem vámi posbírané příběhy vyprávějí? Jaký druh osudů zachycují?

Knížku otvírá příběh Franze Grusse, ostravského rodáka, který dobře charakterizuje proměnlivost celé té doby. Franz byl totiž odsunut dvakrát, nejprve hned po válce pěšky do Polska v jeho nových poválečných hranicích a až rok a půl poté do Německa. Východního. Tam ale zůstat nechtěl, dobrodružně tedy utekl na západ na nákladním vlaku.

Následuje příběh o prapraneteři skladatele Antonína Dvořáka, varhanici Rosemarie Krausové a jejím vztahu k Čechám. Prozradím ještě, že v něm jde i o pomoc českým disidentům.

Příběh Annelies Hennigové je zase zvláštní tím, že po odsunu většinu svého dospělého života prožila v NDR. Tam, stejně jako u nás, bylo téma odsunu tabu, vyhnanci prostě neexistovali. Její příběh potom překvapivě končí v Praze, ale jak, to prozrazovat nebudu.

A poslední příběh je příběh Šumaváků Emila Baierla a Friedricha Reithmeiera. Jako děti odešli s rodinami po pašeráckých cestách sami, usídlili se na německé straně hor a z blízké vyhlídky sledovali stavbu železné opony a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Komiks

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější