Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec covidu v nemocnicích. Za infekční pacienty už nemají žádné příplatky

„Za každého ventilovaného pacienta na JIP nyní přijdeme téměř o 40 až 60 tisíc korun denně,“ říká Václav Řičář, mluvčí Krajské nemocnice Liberec. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Za každého ventilovaného pacienta na JIP nyní přijdeme téměř o 40 až 60 tisíc korun denně,“ říká Václav Řičář, mluvčí Krajské nemocnice Liberec. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

I když vlna varianty covidu-19 omikron teprve vrcholí, pro nemocnice už epidemie formálně skončila. Od února nedostávají žádné příplatky za koronavirové pacienty na jednotkách intenzivní péče (JIP). Ministerstvo zdravotnictví říká, že covid-19 je nyní třeba brát jako jiná onemocnění.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Resort vychází z toho, že omikron nezpůsobuje tak vážný průběh jako předchozí varianty a nemocniční oddělení už nejsou tak zatížená.

„Pro rok 2022 úhradová vyhláška v akutní lůžkové péči již neobsahuje žádné bonifikace a navýšení úhrady spojené s onemocněním covid-19. Toto onemocnění je tak z hlediska úhrad standardizováno,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Od poloviny loňského roku nemocnice přestaly dostávat příplatky za péči o nakažené pacienty na běžných odděleních, nyní už tak budou dostávat standardní úhrady i u nakažených pacientů na JIP.

Některé nemocnice upozorňují na to, že jim výpadky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější