Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Zabejčená a rychlobruslení naprosto oddaná.“ Sáblíková ziskem bronzu dokázala, že stále patří mezi špičku

Martina Sáblíková. Foto: ČTK
Martina Sáblíková. Foto: ČTK

Trojnásobná olympijská šampionka Martina Sáblíková vybojovala na pětikilometrové trati v Pekingu bronzovou medaili. Už počtvrté v řadě si tak z olympijských her odváží cenný kov a na své páté olympiádě ukazuje, že stále patří do nejužší světové špičky.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Sáblíkové před startem dnešního závodu nepřál los a přisoudil jí do dvojice slabší soupeřku, devětadvacetiletou Japonku Misaki Ošigiriovou. Česká olympijská matadorka se jí vzdálila už v prvních minutách, a musela si tak bez tlaku soupeřky, jen s pomocí trenéra Petra Nováka, sama během závodu určovat tempo.

S časem 6:50,09 dojela čtyřiatřicetiletá Češka na své oblíbené pětikilometrové dráze na průběžném prvním místě. V cíli tak mohla spokojeně zatnout pěst a sledovat výkony zbylých čtyř z celkem dvanácti závodnic.

O zlatou medaili ji nakonec připravil bezkonkurenční výkon Nizozemky Irene Schoutenové, na kterou ztratila 6,58 sekundy, a jízda stříbrné Kanaďanky Isabelle Weidemannové. Ta Sáblíkovou předstihla o bezmála dvě sekundy.

„Pořád tomu nemohu uvěřit. Bylo to hrozně napínavé a byly to nervy až do konce,“ řekla šťastná Sáblíková po závodě Českému rozhlasu Radiožurnálu Sport.

Právě trať na pět kilometrů vždy patřila k výkladní skříni české přebornice na vytrvalostní závody. Na olympiádách ve Vancouveru a Soči v letech 2010 a 2014 na ní triumfovala, z jihokorejského Pchjongčchangu si odvezla stříbro.

I bronzová medaile ale bude mít pro rodačku z Nového Města na Moravě letos zvláštní cenu. Po náročné a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Olympijské hry

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější