Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bydlení se v Česku stává luxusem. Našli jsme příčiny i řešení

Nedostupné bydlení v Česku může mít zásadní sociální dopady. Proto se mu věnuje speciální vydání Deníku N. Ilustrace: Petr Polák pro Deník N
Nedostupné bydlení v Česku může mít zásadní sociální dopady. Proto se mu věnuje speciální vydání Deníku N. Ilustrace: Petr Polák pro Deník N

Nedostupné bydlení může mít dalekosáhlé sociální dopady. Co ho způsobuje? Budou vysoké ceny trvat věčně? Kde a jak se dá stavět více a lépe? Jaká je situace v zahraničí? Jak se dá zvládnout hypotéka? Odpovědi na tyto i další otázky přináší zvláštní vydání Deníku N.

Šance dosáhnout na vlastní bydlení se čím dál větší části Čechů a Evropanů vzdaluje. Výzkumy i události ve světě ukazují, že dopady takového trendu jsou přitom mnohem větší než pouhé osobní zklamání z nenaplněného snu. Řešení ovšem není snadné ani rychlé.

Martin Lux jako ekonom a sociolog zkoumá bydlení už léta. Vysoké růsty i propady cen v Česku i zahraničí ho naučily, že nic netrvá věčně. Problémy s bydlením naopak panují stále. S Deníkem N mluvil o tom, proč se u nás nájmům nedaří tolik jako v Německu a co by změnily vyšší daně z nemovitostí.

Počet obyvatel Jesenice se za posledních dvacet let víc než zpětinásobil a malá obec narostla do města okresní velikosti. Přinášíme reportáž o tom, jak „přerostlá vesnice v zázemí Prahy“ hledá svůj tvar a nové centrum.

Pražské Vinohrady jsou významnou a velmi oblíbenou čtvrtí. Najdete zde mnoho vyhlášených kaváren, architektonicky zajímavých budov i na centrum města nezvykle rozlehlých parků. Je to také jedno z míst, která mohou ukázat, proč je bytová krize v Česku takový problém.

Ceny bydlení rostou i v řadě jiných zemí. Ukazují to data i zkušenosti respondentů ze sedmi různých států světa, které oslovil Deník N. Od Francie po Finsko zažilo problémy se stěhováním do „vlastního“ mnoho z nich: mají za sebou dlouhé pobyty u rodičů i bydlení s přáteli ve společném bytě či domě.

Česko má v rámci Evropy jedno z nejpomalejších stavebních řízení. Řešení problému čeká na ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Řešení bytové krize je podle něj komplexní otázkou. „Nemůžeme se zaměřit na jednu věc a pak se tvářit, že je to samospasitelné,“ říká předseda Pirátů, jenž je zároveň vicepremiérem pro digitalizaci.

Jednou z příčin vysokých cen je nedostatečná výstavba neodpovídající poptávce po novém bydlení. Kde by se ale mělo stavět? Přinášíme příběh tří obcí, které v uplynulých letech zažily mohutný rozvoj, když se na jejich území postavily stovky nových domů. Tomu je ale konec. Starostové další masivní výstavbu odmítají. Uvědomují si přitom, že jejich odmítavý postoj může situaci na trhu s nemovitostmi ještě zhoršit. Blaho obcí je pro ně ale přednější, řada z nich totiž masivní rozvoj kvůli nedostatečnému plánování málem nezvládla.

Pokud je ještě někde v republice možné koupit garsonku pod milion korun, s vysokou pravděpodobností to bude v severních Čechách. Dobře to vědí nejen místní, ale poslední dekádu také investoři, kteří bytový fond ve velkém skupují – někdy dokonce jen po telefonu, aniž kupovaný byt vůbec viděli. Možnost zhodnotit vklady o desítky procent je však jen jedním z možných úhlů pohledu na investorský boom v České republice.

Kdo nemá dostatečné úspory nebo se nemůže spolehnout na pomoc rodiny, často na hypotéku nedosáhne. Mnohem lépe jsou na tom lidé, kteří si úvěr na bydlení sjednali ještě před současnou vlnou zdražování. „Vzít si před lety hypotéku na byt bylo to nejlepší rozhodnutí. Teď dost vyděláme na jeho prodeji a můžeme si postavit dům, na který máme předschválenou novou hypotéku,“ říká zdravotní sestra Michaela. Jiní respondenti pro změnu popisují útrapy při hledání nového bydlení a sjednávání hypotéky nebo starosti o to, jak vůbec dlouholetý závazek zvládnout.

DTI, DSTI, LTV, fixace, refinancování. Lidé chystající se na svou první hypotéku se v takových pojmech často nevyznají. Zároveň se mohou dopouštět chyb při jednání s bankou. Čtyř hypotečních specialistů jsme se proto zeptali, co je při výběru hypotéky důležité a jaké podmínky lze očekávat, pokud se člověk rozhodne si hypoteční úvěr sjednat právě letos.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Bydlení

TOP

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější