Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak uvařit ze sídelní kaše město pro život: Jesenice naznačuje recept i pro ostatní

Návrh Jesenického náměstí s radnicí. Zdroj: ateliér • tečka (www.tecka.city) + NOMA visu (www.nomavisu.com)
Návrh Jesenického náměstí s radnicí. Zdroj: ateliér • tečka (www.tecka.city) + NOMA visu (www.nomavisu.com)

Touha bydlet v novém domku nebo bytě za Prahou přivedla tisíce lidí do Jesenice na jižním okraji metropole. Počet tamních obyvatel se za posledních dvacet let víc než zpětinásobil a malá obec narostla do velikosti okresního města. Místní nyní hledají jeho tvar a přichází s prvním větším tuzemským pokusem, jak dát přerostlé vesnici nové centrum i duši.

Kde dřív bylo pole, dnes stojí nová čtvrť s ulicemi pojmenovanými podle stromů – Tisová, Kaštanová, Lipová, Lísková… Jenže v těchto ulicích žádné stromy nerostou. Typický obrázek místo toho tvoří silnice lemovaná chodníkem a ploty, za nimiž stojí úhledné katalogové domky s trávníkem, často ve stylu podnikatelského baroka.

„Každý tu má svůj domeček se zahradou, kam se zavře,“ popisuje paní Jarmila, sedmdesátnice, která se zrovna vrací domů z venčení psů. „Je tady slušný kolektiv, žádné problémy. Snad jen, že lidé nesbírají psí výkaly. Tak sbírám na své trase i po ostatních, aby mě nepomluvili,“ vysvětluje.

Její popis uzavřených domů i fakt, že v úterý dopoledne je jedním z mála lidí, na které lze v rozsáhlé vilové čtvrti narazit, dobře vykreslují tvář Jesenice – města na jižním okraji Prahy, které si za poslední dvě dekády prošlo raketovým růstem.

Typický výjev satelitních měst – slepá ulice končící v poli. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ještě v roce 2002 zde žilo 2,5 tisíce obyvatel, nyní už je to přes 13 tisíc a z obce se mezitím stalo město. A také místo, které učebnice architektury a urbanismu nelichotivě popisují jako ryzí příklad takzvané sídelní kaše:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bydlení

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější