Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda se při šetření musí vyhnout „Kalouskovu efektu“. Jinak Česku hrozí recese, varují analytici

Ministerstvo financí. Foto: ČTK
Ministerstvo financí. Foto: ČTK

Kabinet Petra Fialy ve středu představil škrty v návrhu státního rozpočtu na letošní rok. Analytici za to vládní pětikoalici chválí. Upozorňují ale i na hrozby. Pokud by v příštích letech deficit rozpočtu klesal příliš rychle, mohla by se ekonomika dostat do recese jako za vlády Petra Nečase.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nynější vláda Petra Fialy (ODS) splnila svůj slib, když v návrhu státního rozpočtu pro letošní rok snížila jeho schodek. Předešlý Babišův kabinet počítal s deficitem ve výši bezmála 377 miliard korun, s čímž ale současná vládní pětikoalice nesouhlasila. Obává se totiž rostoucího zadlužování země. Proto teď Česko hospodaří v takzvaném rozpočtovém provizoriu a dosud se čekalo na revidovaný návrh rozpočtu. Fialův kabinet ho nyní představil. Jeho návrh počítá se schodkem 280 miliard, takže deficit by měl být oproti předešlé verzi Babišovy vlády nižší zhruba o čtvrtinu.

„Je dobře, že jsme vykročili takovým směrem, protože tak vysoké deficity jsou neopodstatněné. Ekonomice se daří docela dobře. Nicméně i po snížení zůstává velký prostor pro to, aby se finance dostaly na udržitelnou dráhu. A větší kus práce vládu teprve čeká,“ hodnotí nynější návrh rozpočtu David Marek, hlavní ekonom poradenské společnosti Deloitte.

Škrty v návrhu letošního hospodaření státu se vláda podle Marka pokusila splnit svůj politický závazek. „V některých případech ale nejde o úspory v pravém slova smyslu. Jde pouze o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inflace

Veřejné finance

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější