Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z muzea by se mělo stát místo pro rituál, tvrdí ředitel slavných světových muzeí Chris Dercon

Chris Dercon. Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
Chris Dercon. Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Světová pandemie ukázala na předimenzovanost a nedostatečnost dnešních muzeí, a to i těch, která jsou čerstvě po rekonstrukci nebo modernizaci expozic. Otevírá se diskuse o smyslu muzejních sbírek i síle lokálního publika. Podle ředitele předních světových muzeí Chrise Dercona je budoucnost ve výstavách jako Toyen: Snící rebelka a multidisciplinárních prostorách, které nabídnou více než jen výstavy.

Opakovaně mluvíte o tom, že se dnešní muzea musí začít nově orientovat. Co tím máte na mysli?

Během pandemie se začalo, a to nejen v odborném tisku, diskutovat o smyslu muzejních sbírek, které jsou dnes jednoduše přebujelé. Také zaznívala kritika, že se muzea nedostatečně zaměřují na lokální publikum a že se v minulosti příliš upnula na turismus, což se jim během pandemie vymstilo.

Začali jsem víc přemýšlet o budoucnosti muzeí a kromě krize ekonomické a organizační se najednou projevily i tyto problémy. Najednou vidíme, že se až příliš dělá pro turismus a málo pro lokální publikum a že jsou velké výstavy nesmyslně drahé. Také se ukázalo, že v muzeích se nachází spousta děl, která se nejenom nevystavují, ale nikdo o ně také nepečuje. A tak se muzea ukázala jako to, co jsou: až příliš obrovské stavby, které se stále rozšiřují.

Proč se tedy dělají plány na další rozšiřování muzeí?

Už teď se ukazuje, a po pandemii tento trend určitě ještě zesílí, že návštěvníci od muzeí očekávají nejenom výstavy, ale především veřejný prostor, kde se dá déle pobýt a kde je možné se scházet. Za mého ředitelování v londýnské Tate Modern jsme provedli průzkum, který nás šokoval. Samozřejmě, že návštěvníci přišli, aby se inspirovali, aby prožili estetický zážitek, aby se něčemu přiučili, ale více než polovina dotázaných nám řekla, že přišla, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Muzea a výstavy

Rozhovory

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější