Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš nám krade nápady, stěžuje si opozice. Jen fňukají, naše návrhy jsou lepší, tvrdí premiér

Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Opozice opakovaně kritizuje hnutí ANO, že si přivlastňuje její nápady. Naposledy předseda Pirátů Ivan Bartoš na Facebooku napsal, že se premiér Andrej Babiš inspiroval pirátskou snahou upravit postavení zákazníků vůči operátorům. Babiš s výhradami nesouhlasí.

Česko v minulých dnech opět řešilo otázku drahých mobilních dat. Čeští zákazníci mají v rámci EU jedny z nejhorších podmínek při používání mobilního internetu. Dostávají totiž v porovnání s dalšími zeměmi málo dat za vysokou cenu.

Téma se nyní dostalo do povědomí díky komentářům ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO), která v pořadu České televize 168 hodin de facto uvedla, že si Češi za drahá data mohou sami.

Bartoš na sociální síti v posledních dvou dnech uvedl, že Babiš během šesti let s mobilními tarify nic nedělal a nyní Pirátům přebírá jejich návrh snazšího přechodu mezi operátory. Šéf Pirátů je tak dalším opozičním politikem, který upozorňuje na to, že jim premiér přebírá jejich nápady.

„Hele ho… pracanta. Jako mohlo by mi vadit, že je to obyčejná čórka, neboť ještě minulej tejden nevěděl, která bije, a věc jsme zahájili po přípravách s Piráty my a avizoval to již Martin Jiránek před měsícem v OVM, ale když nakonec budou levnější tarify a rychlejší data, tak ať to dodá klidně člověk, co je ve vládě 6. rokem a doposud nedodal nic,“ napsal na Facebooku v úterý Bartoš.

Dnes se tématu opět věnoval. Vláda totiž podpořila novelu zákona o elektronických komunikacích, která má usnadnit přechod zákazníků mezi jednotlivými mobilními operátory.

„Bůh stvořil Zemi za šest dní a sedmý den odpočíval. Andrej Babiš šest let ve věci cen tarifů nedělal nic, jen blábolil do médií a během čtyř dnů od našeho návrhu vymyslel, napsal, předložil a vládou schválil ‚něco‘ k operátorům. Bez diskuse, bez mezirezortu (alespoň týden), bez MPO, bez ČTÚ,“ napsal Bartoš.

Premiér kritiku odmítá. „Včera v Událostech, komentářích říkal pirát Jiránek, že je jedno, kdo s čím přišel první, a dnes zase jiní piráti pokračují v klasickém fňukání,“ uvedl pro Deník N Babiš.

„To načasování je ovšem jasné.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější