Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jednání o rozpočtu jde do finále. O peníze mohou přijít silničáři, na vyšší důchody patrně zůstane

Dohodu na rozpočtu by vláda měla schválit ve středu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Dohodu na rozpočtu by vláda měla schválit ve středu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Předsedové vládních politických stran se v úterý naposledy sejdou nad podobou státního rozpočtu. Dokument by měli jednotliví ministři následně schválit na středečním jednání vlády. Právě jednotliví členové vlády měli za úkol hledat úspory až ve výši sta miliard. Deník N zjišťoval, kde konkrétně je našli.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jednání o rozpočtu provází informační embargo, všechny položky dokumentu vláda odhalí až po jeho schválení. Z některých získaných informací je nicméně možné vyčíst, jakým směrem se skládání rozpočtu ubírá.

Část podoby nového rozpočtu totiž již dopředu odhalilo ministerstvo dopravy. To již před několika dny oznámilo, že v letošním roce bude menším balíkem peněz disponovat například Správa železnic. Ta bude mít rozpočet 53 miliard, loni to bylo 60 miliard. Na investice pak půjde asi 37 miliard korun.

Investic by se škrty v novém rozpočtu neměly vůbec dotknout, v případě dopravy chce vláda šetřit především na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější