Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spočítali jsme, jak vysoký je účet za zimu s umělým sněhem

Letošní zimní olympiáda v Pekingu je první v historii, na níž se lyžařské disciplíny provozují výhradně na umělém sněhu. Žádný velký zlom to ale nepředstavuje.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Sníh je zmrzlá voda. Jenže ne každá zmrzlá voda je sníh. Výroba umělého sněhu je náročné a výnosné průmyslové odvětví, jehož význam stále roste – v neposlední řadě kvůli postupující změně klimatu, ale rozhodně nejen kvůli ní.

Pekingská zimní olympiáda je výjimečná v tom, že na ní poprvé nejspíš nebude ani vločka přírodního sněhu. Obě předchozí – v ruském Soči a korejském Pchjongčchangu – se od ní však v tomto ohledu příliš nelišily. I tam pořadatelé spoléhali na umělý sníh daleko více než na přírodní. Za umělým sněhem však nemusíme jezdit na olympiádu, ba ani do Chamonix či Špindlerova Mlýna. V Česku se dnes zasněžuje kdekterý svah za vesnicí. Kde uvidíte vlek, tam hledejte také sněžné dělo, a většinou ho najdete.

Umělý sníh se provozovatelům lyžařských areálů – i těch nejmenších a nejlevnějších – prostě vyplatí. Ze sněžných děl se sypou nejen bílé vločky, ale také jasně zvonící penízky. Možnost vyrábět umělý sníh skýtá jistotu lyžařské sezony bez ohledu na počasí, na něž je stále menší spolehnutí. Pro velká lyžařská střediska skoro všude na světě je výroba umělého sněhu jejich největší jednotlivou nákladovou položkou, občas představuje až polovinu nákladů.

Tento luxus technické civilizace se dnes často pokládá za nemravnou rozmařilost, která ničí životní prostředí. Někdy tomu tak skutečně je, ne však vždycky. Máme-li oba případy od sebe rozlišit, je třeba se podívat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Olympijské hry

Příroda

TOP

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější