Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Kéž by tu byly byty ještě dražší!“ Jak se z přehlíženého severu Čech stal investorský ráj

Pohled na jirkovské sídliště Ervěnice. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Pohled na jirkovské sídliště Ervěnice. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pokud je ještě někde v republice možné koupit garsonku pod milion korun, s vysokou pravděpodobností to bude v severních Čechách. Dobře to vědí nejen místní, ale poslední dekádu také investoři, kteří bytový fond ve velkém skupují – někdy dokonce jen po telefonu, aniž kupovaný byt vůbec viděli. Možnost zhodnotit vklady o desítky procent je však jen jedním z možných úhlů pohledu na investorský boom v České republice.

„Investorský ráj,“ lákaly v posledních letech titulky na vysoké zhodnocení nákupu nemovitostí na severu Čech. Nejvhodnějším místem, kam vložit své úspory, jsou pak podle článků na první pohled nepříliš lákavá sídliště v dvojměstí Chomutova a Jirkova. Ještě před pár lety stačila k nákupu bytu částka odpovídající ceně malého osobního auta. Hlad po nemovitostech z posledních let však ceny nemovitostí na severočeských sídlištích vystřelil násobně výš.

Že je Chomutov místem „nejvhodnějším k investici“, tvrdí například analýza portálu Valuo, který vytváří cenové mapy nemovitostí v České republice. Z jeho dat vyplývá, že průměrný malý byt o rozloze do 50 metrů čtverečních stál ve městě v loňském roce téměř 1,2 milionu korun. Na poměry Česka cena relativně nízká, na poměry severu Čech ale částka donedávna nevídaná. Ještě předloni bylo totiž stejný byt možné koupit za 800 tisíc.

Chomutovské panelové sídliště. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ceny nemovitostí v Chomutově rostly úplně nejrychleji v rámci celých Čech, meziročně o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bydlení

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější