Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sedm krizí, které čekají Česko po covidu

Až překonáme pandemii, čekají na nás další problémy. Ilustrace: Petr Polák pro Deník N
Až překonáme pandemii, čekají na nás další problémy. Ilustrace: Petr Polák pro Deník N

Poprvé za dva roky se dá vážně uvažovat o tom, že pandemie v dohledné době skončí, nebo aspoň významně zeslábne. Nastane nová doba. Sestavili jsme seznam problémů, které v ní bude Česko muset řešit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Obtíže hor jsou za námi, před námi jsou obtíže rovin, napsal Bertolt Brecht počátkem roku 1949 v kratičké básni Pozorování (Die Wahrnehmung). Její závěrečné dvojverší se cituje až příliš často, protože se až příliš často hodí: roviny nemusí být vždy schůdnější než hory a je snadné je podcenit.

Některé obtíže rovin jsou vlastností nového terénu. Čekají tam na nás. Jiné si sami přinášíme z hor, často v podobě úrazů, které jsme při jejich zdolávání utrpěli, zásob, které jsme tam spotřebovali, návyků, které jsme si tam osvojili.

Dosti metafor. Sepišme seznam toho, s čím se teď bude muset Česko poprat. Určitě není úplný, ale snad pomůže v počáteční orientaci, která by rozhodně neměla trvat dlouho. Jednu věc by během ní měla česká společnost vynechat (a nebude to snadné):

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější