Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet: proč vypadají severoamerické kamiony jinak než evropské, jak to souvisí s Konvojem svobody a co bude s patenty na vakcíny

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Co se do mých jiných článků v Deníku N nevejde, to najdete každý týden tady. Dnešní Částečný součet je trochu víc o covidu, než by se mi líbilo, ale sešlo se to tak. Také o svobodě slova a zimním spánku netopýrů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Diskuse o tom, zda se mají patenty na covidové vakcíny ponechat v platnosti, nebo zrušit, opět ožívá. Generální ředitelka WTO prohlásila, že chce rozhodnutí do konce února. Někteří lidé tedy bojují o to, aby se mohlo více očkovat, jiní o to, aby očkováni nebyli. Pokusil jsme se to trochu rozebrat. Píchl jsem tak do několika vosích hnízd najednou a teď přemýšlím, zda se nezachránit útěkem. Napřed ale obvyklý přehled zajímavostí.

Stručně o věcech, o nichž stačí stručně

  • Druhý stupeň rakety Falcon 9, která roku 2015 vynesla do vesmíru sondu Deep Space Climate Observatory, brzy ukončí své chaotické bloudění po nestabilní dráze mezi Zemí a Měsícem. 4. března do Měsíce narazí rychlostí 9000 km/h. Je to poprvé, co k takové havárii dojde – nosné stupně raket se obvykle navádějí zpět, aby neškodně shořely v zemské atmosféře.
  • O dost větší téma: v lednu 2031 má být takto cíleně navedena k Zemi celá Mezinárodní vesmírná stanice. (Dosloužila.) Ta je ovšem příliš velká, takže v atmosféře neshoří. Bude potopena do Tichého oceánu v takzvaném bodě Nemo (kde se „pohřby“ velkých vesmírných strojů pořádají pravidelně).
  • Možná nespravedlivá, ale rozhodně zábavná parodie na kryptoměny.
  • Jestli máte rádi trilogii Philipa Pullmana His Dark Materials (česky jako Zlatý kompas, Jedinečný nůž a Jantarové kukátko), pak vězte, že si můžete pořídit vlastní alethiometr jako aplikaci pro iPhone. (Je udělaná vkusně, netřeba se bát. Nemáte-li iPhone, na webu je simulace.) A jistě jste nepřehlédli, že česky už vyšel jak prequel, tak sequel k trilogii.
  • Zemřel John Koss, inženýr, který vymyslel stereosluchátka.
  • Software, který se snaží namalovat portrét osoby podle vzorku její DNA. Experti tvrdí, že to nemůže fungovat. Doufejme, že mají pravdu; je nabíledni, kdo by takovou technologii používal a k čemu.
  • Co když jsou chobotnice mimozemského původu? (Ten článek je pět let starý a je to naprostý úlet, ale rozhodně nebyl míněn jako vtip a vyšel v solidním časopisu.)
  • Netopýři se mohou ze zimního spánku probudit buď úplně, nebo jen trochu – „aby byli schopni vyhodnotit situaci“ a případně znovu usnout. Plně je chápu. Už řadu týdnů jsem probuzen jen trochu, abych vyhodnotil situaci. (Zjištění o sobě je mé vlastní, zjištění o netopýrech je dílem vědců z Ústavu biologie obratlovců AV ČR, Masarykovy univerzity a Veterinární univerzity Brno.)

Stručně o věcech, které by si zasloužily víc

Příběh sporu Neila Younga se Spotify o Joea Rogana, o němž jsem tu psal minulý týden, pokračuje způsobem, který jsem nečekal (a nejsem v tom sám). Začalo to tím, že akcie Spotify na NYSE spadly z dvou set dolarů na 160, čímž během dvou dnů přišli akcionáři o osm miliard. Neil Young je jen Neil Young, ale prachy jsou prachy, takže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější