Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na jednom úřadě budou památkáři, hasiči i hygiena, rozhodování se zrychlí, říká expertka, která se podílela na novém stavebním zákonu

Renáta Králová Pintová je členkou Sdružení pro architekturu a rozvoj. Foto: Deník N, Gabriel Kuchta
Renáta Králová Pintová je členkou Sdružení pro architekturu a rozvoj. Foto: Deník N, Gabriel Kuchta

Ve středu skončilo připomínkové řízení k věcnému záměru nového stavebního zákona. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová mluví o revoluci. Na to, co nový stavební zákon přináší a jaké bude mít dopady, se Deník N zeptal poradkyně pro stavební právo Renaty Králové Pintové. „Účastníci řízení budou i nadále relevantní součástí stavebního řízení. Nezkrátí se jim ani lhůty na vyjádření. Tendence je naopak snižovat zákonné závazné lhůty pro úřady a dotčené orgány,“ říká Králová Pintová, která se na přípravě zákona podílela.

Právě skončilo připomínkové řízení k věcnému záměru nového stavebního zákona. Vyvažuje podle vás práva občanů, stavebníků, státu a územních samospráv?

V tuto chvíli je vyvážený ke všem stranám. Své postavení v něm mají samosprávy i státní správa, občané i stavebníci.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová tvrdí, že zákon je „revoluční cesta“ a má podporu všech ministerstev. Jakou má zákon v tuto chvíli podporu na půdě Sněmovny a mezi dotčenými úřady a organizacemi?

Podpora se ukáže po připomínkovém řízení, ale zásadní rozpory v něm nejsou. Myslím si, že zákon nakonec podporu získá, protože směřuje k jasnému cíli, o kterém se hovoří několik desítek let.

Jaké výhody podle vás zákon má?

Vytvořením Nejvyššího stavebního úřadu se oddělí státní správa od samosprávy. Zaměstnanci stavebního úřadu už nebudou placeni samosprávou, a nebudou tak moci být obviněni z podjatosti a z toho, že jdou na ruku obci, která je platí. Pod jedním úřadem se také sjednotí výklady nejen stavebního zákona, ale i právních předpisů. Člověk pak bude moci předvídat, jak řízení dopadne.

Velká výhoda je také zrychlení povolovacího procesu. Stavebník už nebude potřebovat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nový stavební zákon

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější