Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lékař: Stát se míchá, do čeho nemá, a nemíchá, do čeho má. Se zabezpečením ordinací před hackery potřebujeme pomoci

Lékař Cyril Mucha se věnuje kyberbezpečnosti malých ordinací, které v poslední době čelí hackerským útokům. Foto: Archiv Cyrila Muchy
Lékař Cyril Mucha se věnuje kyberbezpečnosti malých ordinací, které v poslední době čelí hackerským útokům. Foto: Archiv Cyrila Muchy

Lékař Cyril Mucha se kromě své vlastní praxe věnuje digitalizaci ve zdravotnictví a je také spoluautorem publikace o telemedicíně. Pravidelně komunikuje se svými kolegy o tématech spojených se zabezpečením ordinací a téma propaguje i na profesních konferencích. „Mám informace asi o třech čtyřech ordinacích, kterým byla v posledních době zašifrovaná data. Útočníci po nich vyžadovali peníze,“ popisuje v rozhovoru.

Co se dočtete v rozhovoru:

  • Jak mají praktičtí lékaři zabezpečené ordinace proti krádeži dat?
  • Proč stát chrání proti kyberútokům velké nemocnice, ale malé ordinace ne?
  • Jak ordinace ochránit?

Jak jsou na tom praktičtí lékaři se zabezpečením svých ordinací v porovnání s nemocnicemi?

Nemocnice mají obrovskou výhodu, že ačkoliv i tam chybí odborníci na IT, přece jen vždycky mají celé oddělení s několika lidmi. Praktici jsou na celou administrativu a zabezpečení sami, a to i přesto, že se u praktického lékaře scházejí všechna data o pacientovi – veškerá odborná vyšetření, každá prohlídka a pobyt v nemocnici.

Navíc si musíme uvědomit, že více než polovina všech praktiků je starších pětapadesáti let. To neznamená, že jsou to IT analfabeti, to jen znamená, že jsou to lidé, kteří v životě neseděli ve škole s počítačem a nikdy neslyšeli o jedničkách a nulách nebo o antivirech. Ve chvíli, kdy přešli na počítačovou administrativu, o systémy se jim zpravidla staral někdo známý.

Máte informace o tom, že by v Česku došlo k nějakému kybernetickému útoku na ordinaci?

Mám informace asi o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hackeři a kyberbezpečnost

Rozhovory

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější