Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

České předsednictví EU bude narážet na spoustu překážek. Mnohé mu zanechala Babišova vláda. Další si nastražila ta nová

V roce 2008 propagovala vláda Mirka Topolánka české předsednictví EU poněkud dvojsmyslným sloganem Evropě to osladíme. Nakonec jsme to osladili sami sobě, když tehdejší opozice uprostřed mandátu vyslovila kabinetu nedůvěru. Foto: YouTube
V roce 2008 propagovala vláda Mirka Topolánka české předsednictví EU poněkud dvojsmyslným sloganem Evropě to osladíme. Nakonec jsme to osladili sami sobě, když tehdejší opozice uprostřed mandátu vyslovila kabinetu nedůvěru. Foto: YouTube

Komentář Jiřího Pehe: Česká republika se ujme předsednictví Evropské unie na začátku července tohoto roku obtížena mnohými hendikepy. Jedním z hlavních je skutečnost, že vláda Andreje Babiše předsednictví dlouhodobě podceňovala, takže v době předání moci vládě Petra Fialy se ukázalo, že na předsednictví není vyčleněno dostatek peněz a že vláda v podstatě nezačala vážně přemýšlet o tom, čeho chce během předsednictví dosáhnout. Nicméně na další problémy si už stačil zadělat i kabinet současný.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Fialova vláda se k předsednictví postavila bezpochyby odpovědněji už tím, že vytvořila post ministra pro evropské záležitosti, kterým se stal Mikuláš Bek z hnutí Starostové a nezávislí. Hlavní náplní jeho práce bude právě příprava předsednictví. Jenže je otázkou, zda na přípravu českého předsednictví tak, aby plně uspělo, není po liknavém přístupu Babišova kabinetu málo času.

Nejde přitom jen o naplánování a zorganizování nejrůznějších setkání a celkové pracovní agendy, ale i personalistiku: Česká republika nemá pro celou řadu oblastí, v nichž se bude chtít během předsednictví profilovat, dostatek kvalitních a patřičně jazykově vybavených úředníků a expertů.

Navzdory tomu, že předsednictví je po přijetí Lisabonské smlouvy, která dala vzniknout postu předsedy Evropské rady (o němž se občas mluví jako o evropském prezidentovi), vykreslováno jako obsahově a politicky nepříliš důležitá role ve fungování EU, má předsednická země i nadále nemálo pravomocí a vykonává řadu důležitých funkcí. Určuje kupříkladu agendu i priority Rady EU, vede její zasedání a zastupuje ji na jednáních s Evropským parlamentem, Evropskou komisí a vnějšími partnery v rámci mezinárodních organizací.

Předsednická země musí už před začátkem předsednictví vypracovat seznam vlastních priorit, které předloží vrcholným evropským institucím. Na jejím území je během předsednictví pořádána řada vrcholných akcí EU, neformální jednání Rady EU. A též samozřejmě množství akcí na nižší úrovni.

Nepříznivý obraz země

Jedním z hendikepů České republiky bude

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější