Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak vydělat na strachu. Na zadlužené dezinformátory jsou exekutoři krátcí

Dezinformátoři se snaží profitovat z odporu části lidí vůči vládním opatřením. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Dezinformátoři se snaží profitovat z odporu části lidí vůči vládním opatřením. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Šíří fake news o pandemii či Rusku a od svých fanoušků za to inkasují nemalé peníze. Přitom čelí exekucím. Deník N zmapoval počínání pěti dezinformátorů, které je podle Exekutorské komory za hranou zákona.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„My se nedáme, my se nedáme. Nenechme si lhát, Tečka není tečka,“ skandují demonstranti 2. února v centru Prahy u Sněmovny. Tam poslanci právě projednávají novelu pandemického zákona, kterou nakonec v nočních hodinách schválí.

Je to už druhý den po sobě, co se na Malostranském náměstí protestuje proti této novele. Mezi demonstranty jsou i lidé, kteří s mobilem nebo kamerou v ruce akci živě vysílají svým fanouškům na sociálních sítích. Na svých profilech zpochybňují pandemii a brojí proti očkování a vládním nařízením.

Experti některé z nich řadí ke komerčním dezinformátorům. „Jde o lidi, kteří na vytváření a šíření dezinformací vydělávají,“ říká analytička Veronika Krátká Špalková z organizace Evropské hodnoty.

Deník N přibližuje aktivity některých výrazných tváří české dezinformační scény a zaměřuje se na to, co tyto jednotlivce spojuje.

„Nechám se zaměstnat spolkem“

David Tesař provozoval kavárnu u Karlova náměstí v Praze, která měla otevřeno navzdory vládním nařízením. Když na konci roku 2020 podnik z ekonomických důvodů zavřel, začal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Dezinformace

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější