Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Skácelova poezie na nás něco ví. Zve nás do domova, kde jsme kdysi bydleli, říká literární vědec, který básníka znal

Básník Jan Skácel na IV. sjezdu Svazu československých spisovatelů (1967). Foto: ČTK
Básník Jan Skácel na IV. sjezdu Svazu československých spisovatelů (1967). Foto: ČTK

V pondělí uplyne přesně sto let od narození básníka Jana Skácela. Podle literárního vědce Jiřího Trávníčka je Skácel univerzální autor, který oslovuje čtenáře i dnes a stále nám má co říct. „Jeho poezie na nás něco ví. Vracíme se díky ní někam, kde jsme kdysi byli a už tam možná ani neumíme trefit, protože jsme zabloudili. Nabízí nám domov, ve kterém už dávno nevíme, jestli bydlíme,“ říká Trávníček.

Co se dočtete v rozhovoru:

  • v čem jsou Skácelovy verše výjimečné a současné,
  • jak jej srazila na kolena normalizace,
  • jak jej ovlivnilo dětství na slovácké vesnici a jak nesl traumatické zkušenosti z války.

Vybavuji si svoje první setkání se Skácelovou poezií, bylo to někdy v patnácti letech. Byl pro mě takovým objevem, že jsem si jeho Smuténku přepsala na psacím stroji a nechala svázat u kamarádky, která se tehdy učila knihařkou. Dodnes mám ten výtisk v knihovně, protože na začátku 90. let nebyl Skácel vůbec k sehnání, začal vycházet až o několik let později. Je tato moje čtenářská zkušenost ojedinělá?

Zabývám se i výzkumem čtenářství a v našich výzkumech se ve velké statistice Skácel neobjevuje. Je to příliš hrubá síť. V ní uvíznou bestsellerovější ryby, jako jsou Jo Nesbø, Michal Viewegh, Joanne Rowlingová, Betty MacDonaldová.

Ale když jdeme o patro níž a ptáme se lidí na jejich čtenářské životopisy, tam je Skácel, co se týká poezie, jeden z nejvíce zmiňovaných. Společně s Jaroslavem Seifertem a ze starší literatury se dost objevuje kupodivu třeba i Karel Jaromír Erben. Takže vaše zkušenost zase tak ojedinělá není.

V čem byl Skácel tak mimořádný básník, když dokáže oslovit lidi úplně odlišného založení, vzdělání a zkušeností? Je to tím, že jeho verše jsou „prosté, ale ne jednoduché“, jak říkají literární kritici?

Skácel je prostý jen zdánlivě. A stejně tak není jen úzký, což je další jeho charakteristika, která přetrvává. Jeho poezie do sebe dokáže natáhnout hrozně moc

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Literatura

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější