Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Symbol věcí, na něž se zapomínat nesmí. Titulní stranu Deníku N vytvořil umělec, kterého stíhá temnota čínského režimu

Ilustrace: Badiucao pro Deník N
Ilustrace: Badiucao pro Deník N

Deník N chce titulní stranou svého pátečního tištěného vydání od čínského karikaturisty Badiucaa upozornit na to, že aktuální zimní olympijské hry začínají v zemi, kde vládne totalitní režim a porušují se základní lidská práva. Umělec své dílo redakci poskytl díky redaktorce zahraniční redakce Magdaleně Slezákové. Ta popisuje, jak si k jeho dílu našla cestu.

První kresbu jsem od něj viděla už před lety. Byly na ní dvě hubené brýlaté postavy v láskyplném objetí: držitel Nobelovy ceny míru Liou Siao-po a jeho manželka Liou Sia. Liou Siao-po zemřel 13. července 2017 po letech nespravedlivého věznění na neléčenou rakovinu jater. Liou Sia den co den o maličko více hynula v domácím vězení, kam ji zavřeli jen proto, že milovala nejznámějšího čínského vězně svědomí.

Badiucao má výjimečný talent vystihnout temnotu, na kterou jsou všechna slova málo. Sám ji dobře zná – z nocí, kdy nedokáže usnout, ze života v nutném exilu, z tlaku, který na něj Čínská lidová republika vyvíjí. Z urážek na sociálních sítích, z obav o rodinu v Číně.

Dnes je patrně nejznámějším čínským karikaturistou-disidentem na světě a pozornost, která se na něj upírá, je nesmírná. A často tíží. Ale přestat s politickými karikaturami nechce a nemůže. „Už si neumím představit, jak bych dokázal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Deník N

Olympijské hry

Výtvarné umění

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější