Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ať si o účasti na olympiádě rozhodne velvyslanec, říká Lipavský. Jeho přítomnost na ceremoniálu ale schválil

Jan Lipavský. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Jan Lipavský. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vláda Petra Fialy (ODS) před týdnem oznámila, že se nikdo z českých politiků nezúčastní zahájení olympiády v totalitní Číně, která je dlouhodobě kritizována za porušování lidských práv. Ministerstvo zahraničních věcí počítá s tím, že zemi bude na hrách zastupovat velvyslanec v Číně Vladimír Tomšík. Vyplývá to z dokumentů Černínského paláce, které má Deník N k dispozici.

Ministerstvo zahraničí oficiálně tvrdí, že o účasti na zahájení olympijských her si rozhodne sám velvyslanec Tomšík. „Vyhodnocení účasti na akcích necháváme na našich diplomatech. Jsou našimi experty a oni na místě mají nejlepší podmínky situaci vyhodnotit. Účast koordinujeme s většinou diplomatů EU. Naše ambasáda podporuje početnou českou reprezentaci, a to hlavně z konzulárního hlediska,“ odepsala mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do na otázku, zda bude velvyslanec Tomšík Česko na zahájení her zastupovat.

Dokumenty ministerstva zahraničí, které má Deník N k dispozici, však ukazují, že Černínský palác s Tomšíkovou účastí na zahájení zimní olympiády už nyní počítá. Dále z nich vyplývá, že kromě českého velvyslance mají na ceremoniál dorazit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Olympijské hry

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější