Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přes deset miliard naočkovaných dávek. Třetina populace světa ale nemá ani jednu

Vakcinace na Slovensku v mobilní očkovací jednotce. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Vakcinace na Slovensku v mobilní očkovací jednotce. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Po celém světě bylo podáno přes deset miliard dávek vakcín proti covidu. Za více než 13 měsíců očkování by toto množství vystačilo na minimálně jednu dávku pro každého člověka na světě. Každý ji ale zdaleka nedostal. Milník naopak ilustruje nerovnoměrnou distribuci vakcín. Zatímco mnohé bohaté země už dosáhly vysoké proočkovanosti populace, často i s posilujícími dávkami, mnoha chudším oblastem – zejména v Africe – se to stále nedaří. Evropská unie a USA jsou ale největšími dárci chudším zemím.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Dílčí cíl podání deseti miliard dávek proticovidových vakcín byl podle serveru Oxfordské univerzity Our World in Data překonán minulý pátek. Po celé zeměkouli v současnosti žije kolem 7,9 miliardy lidí. Teoreticky by to mohlo znamenat, že každý člověk na světě obdržel alespoň jednu dávku vakcíny. Jak přesně to tedy vypadá v praxi?

Rovnoměrnost celosvětové distribuce očkovacích látek i po více než roce od začátku vakcinace zůstává nevyvážená. Většina vakcín totiž byla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Data o covidu

Očkování

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější