Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fotografové si na ministerstvu vydělali „bokem“ další statisíce, jeden s Schillerovou létal i na jednání po Evropě

Fotografie „osobnějšího rázu“ vznikaly v Česku i na zahraničních cestách. Foto: Facebook Aleny Schillerové
Fotografie „osobnějšího rázu“ vznikaly v Česku i na zahraničních cestách. Foto: Facebook Aleny Schillerové

Fotografové ANO, které Alena Schillerová zaměstnala na ministerstvu financí, si podle zjištění Deníku N přišli na více než dva miliony korun, o nichž informoval server Seznam Zprávy. Část peněz si totiž vydělali také mimo pracovní poměr. Jednoho z nich navíc ministryně brala na zahraniční cesty.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když loni v květnu zamířila ministryně Schillerová na neformální jednání Ecofinu do portugalské metropole, kromě náměstkyně pro mezinárodní vztahy a finanční trhy Lenky Dupákové a jejího zástupce Michala Částeka ji doprovázel i fotograf David Šedivý, formálně referent oddělení komunikace s médii a protokolu.

„V Lisabonu se ministryně financí zúčastnila zasedání rady ministrů financí členských států Evropské unie. Na zasedání zastupovala zájmy České republiky v oblasti podpůrných programů Evropské unie reagujících na pandemii covidu-19 a diskutovala nastavení měnové a fiskální politiky jednotlivých členských států pro udržitelnou obnovu evropských ekonomik,“ odpovědělo tehdy ministerstvo na žádost redakce podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Květnová cesta ministryně je na jejích sociálních sítích dobře zdokumentovaná. Kromě fotografií z odletu a času stráveného v letadle, kdy si Schillerová čte noviny či se s kolegy připravuje na jednání, následuje například snímek se slovenským expremiérem Igorem Matovičem. Kromě toho má na Facebooku i několik snímků, které se samotného jednání netýkají.

Na jedné fotografii tehdejší šéfka státní kasy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotografie

Osobní finance

Sociální sítě

TOP

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější