Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ve svazu bojovníků doutná vzpoura. Odpůrci zkusili sesadit šéfa Vodičku, ale nedokázali se spojit

Předseda ČSBS Jaroslav Vodička. Foto: ČTK
Předseda ČSBS Jaroslav Vodička. Foto: ČTK

Revoluce se nekoná, aspoň prozatím. Na jednání vedení Českého svazu bojovníků za svobodu padl v úterý dopoledne návrh na sesazení předsednictva, tedy i předsedy Jaroslava Vodičky. Ten hlasování ustál.

„Hlasování, říkáte?“ V hlasu ženy, která čeká na výtah do sídla Českého svazu bojovníků za svobodu, je slyšet zřetelná obava. Novinářům se nepředstavila, ale když se členům ústředního výboru vydávají hlasovací lístky, vidí v tom zjevně něco důležitého.

Mluvčí svazu Vladislav Kučik do telefonu vytrvale opakuje, že se odehrává běžné jednání výboru. Stejně tak postarší paní, která se ještě před chvílí pohybovala v předsálí jednací místnosti a vysvětlovala, že novinář jednání výboru rozhodně nesmí být přítomen. „Tady se nic nedozvíte. Možná ve tři odpoledne, ale spíš ani to ne. Čekáte tu zbytečně,“ říká nepříliš vlídným tónem.

O pět pater výš, zabezpečené masivní mříží, řeší širší vedení svazu na „běžném“ jednání, zda padne předsednictvo v čele s kontroverzním šéfem Jaroslavem Vodičkou.

Český svaz bojovníků za svobodu, který dostává ročně šestimilionovou státní dotaci, je na informace skoupý. Původní webové stránky svazu přestaly fungovat na konci roku 2018. Při dotazu na to, jaké jsou nové stránky, mluvčí Kučik jen odpovídá: „Tak si je najděte.“ Až poté zmíní adresu bojzasvobodu.cz, ale ani v době uzávěrky tohoto textu nefungovala (o den později už ano, pozn. red.). O svém vnitřním dění svaz prakticky neinformuje.

Sesaďme Vodičku, zaznělo z Lidic

Napínavost úterního jednání předznamenal únik usnesení lidické buňky svazu. Ta 21. února uložila svému zástupci v ústředním výboru, Pavlu Horešovskému, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější