Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sinéad nikdy nelitovala, že roztrhala fotku s papežem. Dnes víme proč

Sinéad O’Connor v roce 2014 během koncertu v Itálii. Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP
Sinéad O’Connor v roce 2014 během koncertu v Itálii. Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Zpěvačka Sinéad O’Connor ve filmu Nothing Compares připomíná, že hudbu nikdy nedělala pro peníze – je to její forma terapie. Dokument byl uveden na právě skončeném filmovém festivalu Sundance.

Nový dokument o životě irské zpěvačky Sinéad O’Connor způsobil na festivalu Sundance pořádný rozruch. Film Nothing Compares, který má podle kritiků blízko k dokumentu o Amy Winehouse, se pokouší vysvětlit, co ji vedlo k tomu, že roztrhala papežovu fotku. Po třiceti letech od tohoto momentu se ukazuje, že vlastně měla pravdu, napsal americký magazín Moviemarker.

Film režisérky Kathryn Fergusonové začíná vystoupením zpěvačky na oslavě třetí dekády hudební kariéry Boba Dylana v roce 1992. Sinéad se postaví před mikrofon, ale z publika se začíná ozývat čím dál hlučnější bučení a pískání, které nakonec přerůstá do otevřeného nesouhlasu. Rozrušená zpěvačka odstoupí od mikrofonu, následuje střih a film se vrací do jejího dětství.

Moment z Dylanovy oslavy byl jen následkem incidentu, který se odehrál dva týdny předtím. Zpěvačka ve sledované televizní show Saturday Night Live

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dokument

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější