Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Britský film o mnichovské krizi je poctivé, i když suché drama. Škodí si jen závěrečnou doslovností

George MacKay a Jeremy Irons. Foto: Frederic Batier, Netflix
George MacKay a Jeremy Irons. Foto: Frederic Batier, Netflix

Mnichov: Na prahu války s Jeremym Ironsem v roli Nevilla Chamberlaina, nově uvedený na Netflixu, zobrazuje mnichovskou krizi z britského úhlu pohledu. Nechvalná dějinná událost ožívá prostřednictvím smyšleného příběhu, aby tak dala suchým historickým faktům snadněji uchopitelný rozměr. Tento úkol se sice daří naplnit, hrdinům ale nebylo dáno do vínku dost charismatu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pro Čechy má Mnichov pochopitelně velmi emocionální hodnotu, diskuse o něm se většinou pohybuje na rovině cti a zrady, dobra a zla, pravdy a lži, kdy je narušení historických hranic českého království vnímáno jako něco z principu zlého. Pro zbytek Evropy šlo o poměrně chladnou, pragmatickou záležitost, kdy Sudety byly zkrátka figurkou v šachové partii, s níž je třeba udělat ten nejlepší tah.

V dobách nacházejících se stále ještě ve stínu feudální minulosti bylo vnímáno jako přirozené, že si země prohazují provinční oblasti a Evropa měla za sebou po první světové válce jedno z největších škatulat za dlouhá staletí – nějaký typ korekcí byl očekávaný. Československo bylo novou zemí vnímanou jako poválečný slepenec

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější