Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko se stalo evropským šampionem v nedostupnosti bydlení. Analyzujeme, jak z této pasti ven

Panelové domy na okrajích měst se stávají nedosažitelným luxusem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Panelové domy na okrajích měst se stávají nedosažitelným luxusem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Šance dosáhnout na vlastní bydlení se čím dál větší části Čechů a Evropanů vzdaluje. Výzkumy i události ve světě ukazují, že dopady takového trendu jsou přitom mnohem větší než pouhé osobní zklamání z nenaplněného snu. Řešení ovšem není snadné ani rychlé.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Poslední nemovitost, kterou se makléřce Lucii Tůmové povedlo udat, byl třípokojový byt v panelovém domě. Umakartové jádro, staré tapety, původní elektrické rozvody. Nachází se v nijak zvlášť populární pražské čtvrti Modřany. Přesto se prodal za 6,5 milionu korun.

Kupec je složil v hotovosti. „Rodiče, kteří nejsou z Prahy, ho koupili dceři. Dívka tady studuje, má tu přítele a chce tady zůstat. Takže rodiče prodali akcie a něco měli naspořeno, nechtěli to nechávat v bance, tak to investovali do bytu,“ vysvětluje Tůmová. Je to jeden z příkladů prudkého nárůstu cen nemovitostí. Ten byl v Česku podle Eurostatu v posledních letech jeden z nejprudších v Evropské unii.

Zkušenost Lucie Tůmové pak ukazuje, jak se s tímto růstem český trh s nemovitostmi proměňuje. Složit v hotovosti 6,5 milionu korun není něco, co by dokázala většina obyvatel Česka. Přesto u realitních makléřů takových kupců přibývá. „Dřív lidé kupovali byty z 90 procent pro sebe na vlastní bydlení, teď je to zhruba půl na půl. Lidé se bojí mít peníze v bance, stahují je a kupují nemovitosti. Ani nechci říkat na investici, že by je pronajímali. Spousta z nich je prázdná, aby si uložili hodnotu peněz,“ vysvětluje makléřka s více než dekádou zkušeností.

Chuť investovat se netýká pouze bytů. Brněnská makléřka Jana Bodáková před časem prodala garáž pro jedno auto za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Bydlení

TOP

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější