Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Blažek odkládá projednání Istanbulské úmluvy do ledna 2023. Koalice k ní má vlažný přístup a nechce se o ni rozbít

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) požádal o roční odklad projednání Istanbulské úmluvy, zjistil Deník N. Dokument měla vláda Petra Fialy (ODS) dostat na stůl letos v polovině roku. Odklad vysvětluje potřebou politických debat. K úmluvě odsuzující mimo jiné domácí násilí a sexuální obtěžování, kterou Česko před lety podepsalo, ale stále neratifikovalo, má přitom současná vládní koalice spíše vlažný postoj. A část poslanců přiznává, že by její ratifikace mohla poškodit koaliční vztahy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Úmluva o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, známá také jako Istanbulská úmluva, je dokument Rady Evropy, který Česko podepsalo už v květnu 2016. Od té doby smlouva stále čeká na politickou vůli ke své ratifikaci. To se stane v momentě, kdy tak učiní obě komory Parlamentu a následně ji podepíše prezident.

Vláda Andreje Babiše (ANO) s její ratifikací dlouho otálela, sám předseda hnutí ANO sice deklaroval, že ji Česko ratifikuje, nakonec ale otočil s tím, že dokument je v podstatě k ničemu. O moc vřelejší postoj k ní nemá ani současná koalice pod vedením předsedy ODS Petra Fialy. Ten na dotaz Deníku N, zdali je pro konečnou ratifikaci této úmluvy,

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Marcel Kolaja vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Istanbulská úmluva

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější