Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidé na sítích hrozili poslancům oběšením. Řeší to policie

Šibenice před Poslaneckou sněmovnou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Šibenice před Poslaneckou sněmovnou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pražská policie řeší nenávistné a výhrůžné příspěvky odpůrců proticovidových opatření adresované poslancům. Jak upozornil Deník N, na profilu iniciativy Chcípl pes se v souvislosti s umístěním šibenice na úterní demonstraci objevila řada vzkazů, podle nichž by poslanci měli viset a měli by mít strach z lidí. Někteří z autorů, které Deník N oslovil, své výroky mírnili, další si za nimi stáli.

„Já bych věšela, až bych brečela. Jen se bojte, protože vražda na tyranu není zločinem,“ vzkázala poslancům Martina P. z Děčína. „Vyhodit z oken a rovnou na vidle jako za husitské války,“ napsal David H., jemuž ještě ostřeji odvětil Jiří S.: „Už jsem psal, zabite je, než oni zabíjí nás.“ To je jen malá část z nenávistných příspěvků, které se v posledních dnech objevily na profilu iniciativy Chcípl pes. Ta odmítá proticovidová opatření a v úterý organizovala demonstraci proti novele pandemického zákona. Právě tam se objevila šibenice, což odsoudili jak politici, tak sama iniciativa.

Naopak někteří příznivci spolku Chcípl pes se k symbolu šibenice otevřeně hlásili a v mnoha případech vyzývali k „věšení“ poslanců.

Pražská policie nyní na základě textu Deníku N začala nenávistné příspěvky řešit. „Mohu potvrdit, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Praha

Protest proti koronavirovým opatřením

Sociální sítě

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější