Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rychlík Omikron s ohlášeným zpožděním přijel do Česka. Mírnější a nakažlivější covid tu je se vším všudy

Nákazy u nás letí strmě nahoru ve všech věkových skupinách. Graf: Deník N
Nákazy u nás letí strmě nahoru ve všech věkových skupinách. Graf: Deník N

Rekordy v počtu případů covidu padají už i u nás. Ve čtvrtek se jejich počitadlo poprvé přetočilo přes padesát tisíc, a tím jízda určitě nekončí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jinak to ani být nemohlo, otázka jen zněla, kolik dní či týdnů bude trvat, než epidemický rychlík dorazí ze západní a severní Evropy i k nám. Teď je tedy v Česku – a nejen u nás, rekordní čísla vykazují i Polsko, Maďarsko a Slovensko. Nákaz rychle přibývá i v Německu, byť v přepočtu podle populace je tam situace pořád ještě o dost mírnější než u nás.

Velká otázka ale je, do jaké míry se na tato čísla dá spolehnout. Pravidla testování – kdo je povinen si dát test udělat, a také to, které testy se centrálně evidují a které ne – mají na vykazovaná čísla obrovský vliv. Obecným trendům se věřit dá, ale detailnímu srovnání nikoli. Opravdu má Francie o tolik nakažených více než Německo, anebo jsou čísla ovlivněna nějakými organizačními a sociologickými faktory? Nevíme, a vlastně to není příliš důležité.

Hlavní trend je jasný: potvrzuje se optimističtější vyhlídka. Omikron je velmi nakažlivý, ale souběžně s růstem počtu zachycených infekcí klesá počet vážných případů a úmrtí. Nemocnice nejsou přetíženy, i když situace v mnoha z nich není jednoduchá – potýkají se tam jak s nedostatkem personálu v důsledku izolací a karantén, tak s otázkou, jak ochránit před nákazou například pacienty po operacích.

Výrazně horší než v Evropě je situace v USA, kde

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější