Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Soukup je můj známý. Za účast na jeho oslavě se neomluvím, ale je to pro mě ponaučení, říká Udženija

Foto: Alexandra Udženija, ODS
Foto: Alexandra Udženija, ODS

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija se nehodlá omlouvat za účast na 50. narozeninách Jaromíra Soukupa, kritiku, která se na ni kvůli tomu snesla, ale bere jako poučení. V rozhovoru pro Deník N řekla, že třicet let po pádu komunismu odmítá kádrování. Soukupa považuje za svého známého, s jehož názory nesouhlasí.

Jak zpětně hodnotíte účast na narozeninách Jaromíra Soukupa? Předseda ODS Petr Fiala se vás zastal, kvůli čemuž se na jeho profilu objevily stovky nesouhlasných reakcí.

(dlouhá odmlka) Nadechla jsem se, abych zvážila svá slova pro váš deník. Musím říct, že ano, je to pro mě určité ponaučení, ale omlouvat se za osobní svobodu rozhodně nehodlám. Nejenom kvůli sobě, ale i kvůli všem ostatním. Třicet let po pádu komunismu kádrování do naší svobodné společnosti už nepatří.

Nemáte pocit, že jste to mohla lépe vysvětlit? Bylo adekvátní v reakci zveřejnit fotku, jak jste s dcerami na společném obědě?

Nevím, proč by to nebyla adekvátní reakce. Pokud někdo můj nadhled a přirozenou fotografii chápe jako aroganci, to mě moc mrzí, tak to myšleno nebylo. Proč by to nebylo adekvátní?

Tak proč jste to lépe nevysvětlila?

Ale já jsem to vysvětlila. Volal mi deník Blesk a tam je to jasně vysvětlené. Nevím, proč bych měla vysvětlovat, že jdu někomu popřát k padesátým narozeninám. Opravdu tomu nerozumím, kam jsme se dostali s tím kádrováním.

Tady asi nejde o přání k narozeninám. Byla to oslava Jaromíra Soukupa a…

Ano, je to Jaromír Soukup

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější