Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Já bych věšela, až bych brečela. Nic jiného si nezaslouží.“ Ptali jsme se odpůrců opatření, proč hrozí poslancům násilím

Ilustrace: Deník N
Ilustrace: Deník N

Na úterní demonstraci iniciativy Chcípl pes se objevily šibenice i maketa samopalu namířená na Sněmovnu a novináře Deníku N. Na facebookovém profilu tohoto spolku se záhy v reakci na to začaly objevovat komentáře, které k „věšení“ poslanců vyzývají. Deník N se jejich autorů zeptal, jak své výzvy mysleli. Podle odborníka na extremismus podobné výroky zvyšují šanci, že dojde i k fyzickému násilí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Poslanci se v úterý k projednávání novely pandemického zákona nedostali. Místo toho se řešila podomácku postavená šibenice, kterou jeden z účastníků demonstrace postavil na dohled od Sněmovny. Politici tuto formu protestu odsoudili a proti šibenici se na Facebooku vymezil i svolavatel protestu, spolek Chcípl pes.

Ne všichni podporovatelé této iniciativy ale tento názor sdílejí. Řadu z nich šibenice inspirovala a přímo pod tímto příspěvkem vyzývali k věšení poslanců.

„Já bych věšela, až bych brečela. Jen se bojte, protože vražda na tyranu není zločinem,“ vzkázala poslancům třeba Martina P. z Děčína.

David H. by pak zákonodárce vyhazoval z oken. „Vyhodit z oken a rovnou na vidle jako za husitské války,“ napsal. Na jeho příspěvek pak ostřeji reagoval Jiří Sloup: „Už jsem psal, zabite je, než oni zabíjí nás.“

Podobných příspěvků na profilu iniciativy byla celá řada. Deník N autory některých z nich oslovil, aby své výzvy vysvětlili. Někteří se odmítli vyjádřit nebo si nechali položit dotazy, ale neodpověděli. Další brali svá slova zpět. A jiní na nich trvali.

„Násilí a výhrůžky jsou na ně potřeba“

Například Veronika V., podle jejíhož příspěvku jsou „násilí a výhružky na ty šmejdy ve vládě potřeba“, nejprve Deníku N napsala, že to nemyslela doslovně. Pak ale dodala: „Smrt by pro některé byla jen vysvobození. Bylo to myšleno tak, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější