Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Smrt obyčejného člověka

Petr Mati ve své kanceláři na fotografii z října 2018. Foto: Adam Hecl, Deník N
Petr Mati ve své kanceláři na fotografii z října 2018. Foto: Adam Hecl, Deník N

Před několika dny zemřel jeden z prvních lidí, o kterých jsme v Deníku N psali. Nemusíte lovit v paměti, jeho jméno není veřejně známé. Petr Mati byl obyčejným člověkem. Zároveň ale v sobě měl cosi, co nás přimělo o něm psát a co ukazuje, že kroky k velkým změnám občas vedou přes ty nejobyčejnější věci.

Jsou lidé, kteří vám jako novináři utkvějí v paměti. Neexistuje pro to pravidlo, má osobní teorie je, že to souvisí s osobní sílou, kterou z nich cítíte a která s vámi zůstane. Petr Mati byl takový. Setkali jsme se dvakrát – poprvé na podzim 2018, podruhé na jaře 2019, vždy kvůli práci, kterou na severu Čech dělal.

Můžete ji nazvat různě – sociální pracovník, lektor, mentor, její podstata ale spočívala v tom, že Petr Mati mluvil s místními teenagery. S dětmi, se kterými často pořádně nemluvili ani doma, ani ve škole, se bavil jako rovný s rovnými. Na společných setkáních se ptal na jejich názor na dění kolem, živě se o ně zajímal, předával jim odpovědnost za společné projekty, učil je, jak ji nést.

Do toho všeho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nekrolog

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější