Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Čau lidi, tímhle teď žiju a tohle řeším. Jasně, obědy zdarma.“ Analyzovali jsme Babišova nedělní hlášení

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pozdrav Čau lidi se vžil i díky každotýdenním „hlášením“, která se objevují na facebookovém účtu předsedy vlády a hnutí ANO Andreje Babiše. Jde o nebývale dlouhou zprávu, která mapuje Babišův týden. Tento několikastránkový výčet není jen popisem jeho pracovního a osobního života, nýbrž je často nástrojem, pomocí něhož premiér a jeho tým sdělují, co se chystá.

Kromě zjištění, že premiér „spí sice krátce, ale naprosto klidně“ nebo si pořídil „rošťáka Tanga“ (což je německý ovčák), se čtenář dozví o třeba o tom, že chce jednat se zástupci telefonních operátorů. Příspěvky jsou osobně laděné a předseda vlády je vykreslován jako ten, kdo vše řídí (opozici a poslancům navzdory), kontroluje a řeší.

„Hlášení“, jak je sám Babiš, respektive jeho tým, nazývá, jsou na sociálních sítích velmi úspěšná. Mezi ostatními českými politiky ční co do počtu interakcí, které sbírají. Babiš zde nezřídka také ohlašuje různé politické kroky, tudíž ho sledují i média.

Prošli jsme víkendová shrnutí za posledního čtvrt roku (prosinec-únor) a sledovali, jaká témata Babiš zvedá a jak argumentuje. Objevují se zde klasické neduhy, které politickou komunikaci často provázejí. Dnes tolik oblíbené vytržení z kontextu, neúplné vyjádření, názorová nestálost nebo také přisvojování si cizích zásluh.

Obědy zdarma

Andrej Babiš (9. prosince 2018): Čau lidi, začnu hned hlavní věcí, kterou teď žiju a kterou řeším. Jasně, obědy zdarma pro předškoláky a školáky do 15 let. Řekl jsem už minulou neděli v televizi, že to chci prosadit.

Téma obědů zdarma se v Babišově hlášení objevilo poprvé v lednu 2018. Konkrétně po setkání s maďarským premiérem Orbánem. „Viktor má ve své zemi 80 procent podporu a zavedl věci, které určitě chceme i u nás: hlavně to, že děti od mateřské školy do základky, to znamená od 3 do 15 let, mají jídlo zdarma a to dokonce i během prázdnin 👍,“ napsal Babiš.

Premiér záměr prosadit obědy zdarma ohlásil téměř o rok později, 2. prosince 2018 v televizi Nova. Tedy v době, kdy Evropská komise vydala dokument popisující jeho střet zájmů. To se posléze stalo hlavním tématem v českých médiích (v nedělním hlášení o něm naopak zmínka nebyla). Podle Babišových tehdejších představ měli obědy dostávat plošně všichni žáci 1. stupně základních škol a také děti v přípravných ročnících mateřských škol.

Babiš a obědy pro děti

  • 2. prosince 2018: Babiš ohlašuje na Nově návrh na obědy zdarma plošně.
  • 10. prosince 2018: Po jednání s maďarským premiérem Babiš říká, že „pro obědy zdarma mám sakra dobré důvody“.
  • 9. ledna 2019: Koalice nápad omezuje. Nově mají být obědy jen pro sociálně slabé.
  • 13. ledna 2019: Babiš: Obědy ano, ale jen pro děti z chudších rodin. Plošně to chtěla ČSSD.

Po dvou měsících vláda možnost na plošné obědy zdarma pro školáky zamítla. Babiš mezitím pro Blesk uvedl, že změnil názor kvůli postoji škol. Plošné zavádění přisoudil ve svém facebookovém hlášení sociálním demokratům, i když

Ověřili jsme

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější