Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Někteří poslanci STAN zůstali starosty na plný úvazek, i když to koaliční smlouva s Piráty zapovídá

Někteří dál působí ve Sněmovně i v komunální politice. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Někteří dál působí ve Sněmovně i v komunální politice. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Někteří Starostové si i po několika měsících od získání poslaneckého mandátu nechávají na plný úvazek své funkce v komunální politice. Je to přitom v rozporu s koaliční smlouvou, kterou uzavřeli s Piráty.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Dokument je ohledně kumulace funkcí poměrně jednoznačný. Každý zvolený poslanec a poslankyně se podle smlouvy zavazuje brát práci ve Sněmovně jako prioritu a má si podle toho zařídit další aktivity. „Z funkcí zastupitelů na obci či kraji je přijatelný souběh s nejvýše jednou neuvolněnou funkcí,“ stojí v koaliční smlouvě STAN a Pirátů.

Příkladem je poslankyně Petra Quittová (STAN), která je zároveň starostkou městské části Brno-Černovice. Na kumulaci funkcí u ní upozornili opoziční zastupitelé, kteří to kritizovali a zaslali otevřený dopis předsedům koaličních uskupení. Vadilo jim, že se starostka nechce své funkce vzdát.

„Na posledním zasedání zastupitelstva jsme se ale dozvěděli, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější