Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč se ve Vietnamu prakticky nechodí pěšky a za nezdvořilé tu považují, když zůstanete stát

Na kole svém či cizím, ale hlavně ne pěšky. Ilustrační foto: Adobe Stock
Na kole svém či cizím, ale hlavně ne pěšky. Ilustrační foto: Adobe Stock

Vietnamský deník: Mezi vietnamskou a českou kulturou bychom jistě našli bezpočet zásadních rozdílů, možná nejvzdálenější na pomyslné ose spektra kulturních odlišností je vztah k pěší chůzi a také k sezení. Zatímco pro Čechy jsou pěší túry národním sportem a není jim zatěžko při čekání či rozhovoru stát, Vietnamci se pomocí chůze pohybují pouze v sebeobraně a takřka v jakékoliv komunikační situaci vás vyzvou, abyste se posadili. Velice je znepokojí, pokud tak neučiníte.

Neochota Vietnamců pohybovat se po svých má tři hlavní příčiny. Jednak tu většinu roku neustále praží sluníčko a Vietnamci se za každou cenu snaží vyhnout opálení pokožky, ale o tom třeba jindy.

Zadruhé je to tím, že vietnamské dopravní předpisy jsou definovány poměrně vágně, vymáhány vlažně a respektovány o to lehkovážněji. V praxi situace vypadá tak, že čím větším se pohybujete vozidlem, tím větší máte přednost v jízdě. Z toho důvodu bych prvonávštěvníkům Vietnamu doporučil pohybovat se všude převážně autobusem (nejlépe vlastním) nebo obrněným transportérem. Před chodcem má na vietnamské silnici přednost vše počínaje bicyklem a hůře už je na tom v provozu pouze pes.

Třetí a pro Vietnamce nejzásadnější příčinou nechuti chodit je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější