Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Plzeňská facka změnila Slavii, v Genku překvapila sebe i Evropu. A Sparta s Dočkalem jede

Teprve dvacetiletý Alex Král (druhý zleva) se svým výborným výkonem v Genku (4:1) dostal do základní sestavy fotbalistů Slavie. Hrál v ní i v pondělní ligové dohrávce proti Slovácku (4:0). Foto: ČTK / Vít Šimánek
Teprve dvacetiletý Alex Král (druhý zleva) se svým výborným výkonem v Genku (4:1) dostal do základní sestavy fotbalistů Slavie. Hrál v ní i v pondělní ligové dohrávce proti Slovácku (4:0). Foto: ČTK / Vít Šimánek

Co se týče matematiky ve fotbalové lize, ta je úplně stejná jako před týdnem, kdy Viktoria Plzeň jasně doma přehrála Slavii (2:0) a snížila tak její náskok v čele tabulky na tři body. To platí i po posledním odehraném, 22. kole, v němž slávisté doma vyhráli nad Slováckem (4:0) a Západočeši dobyli Opavu (2:1). A přesto je všechno jinak, karty totiž ve čtvrtek výrazně přeházela Evropská liga.

V ní jednoznačně dominovala pražská Slavia, jež překvapila Evropu, Belgii, Genk i sebe samu, když po pražské remíze 0:0 vyhrála na hřišti vedoucího celku belgické ligy 4:1. „Jindro, jsi bůh. Tohle je nová Slavie, o které sníme,“ nechal se po téhle velké výhře na Twitteru pateticky unést slávistický šéf Jaroslav Tvrdík, když udělal boha ze svého podřízeného, tedy z hlavního trenéra Jindřicha Trpišovského.

Naopak mistrovská Plzeň, jež si do Chorvatska vezla nadějný výsledek 2:1, v Záhřebu v čele s Davidem Limberským na netradičním stoperském místě vyhořela 0:3 a v evropských pohárech končí.

Tím se situace mění, protože Západočeši se nyní mohou ve zbytku sezony soustředit jen na domácí soutěž. Přesněji na třináct ligových utkání – osm v základní a pět v šestičlenné nadstavbové části ve skupině o první až šesté místo.

Zato Slavia, bojující ještě na všech třech frontách (v domácí lize, v Evropské lize a v Českém poháru), sehraje minimálně o tři soutěžní utkání víc (dvě 7. a 14. března v osmifinále Evropské ligy s FC Sevilla a jedno začátkem dubna v domácím čtvrtfinále s MFK Karviná).

Pokud by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější