Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příběhy čtyř léků, které nás měly zachránit před covidem, a řada lidí jim dál věří. Co je dobré o nich vědět

Bulharský ivermektin nakoupila Babišova vláda za 12,5 milionů korun. Nevyužil se. Foto: Fakultní nemocnice u sv. Anny, Brno.
Bulharský ivermektin nakoupila Babišova vláda za 12,5 milionů korun. Nevyužil se. Foto: Fakultní nemocnice u sv. Anny, Brno.

Ivermectin, Isoprinosine, Amantadine, Amor-18. Jsou to zázračné levné léky, o nichž se nemáme dozvědět, nebo jen omyl a humbuk? Pomohly někomu? Máme se jich dožadovat, nebo je rázně odmítnout?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Během dvou let epidemie covidu přibyly do arzenálu lékařů jen dva preparáty, které tuto nemoc skutečně přímo léčí – Paxlovid od společnosti Pfizer a (s výhradami) Lagevrio od Mercku. Tak to aspoň vypadá podle klinických testů. Ve velkém se ještě nezačaly používat, protože jde o čerstvé novinky, výrobní kapacity nestačí. Na zkušenosti z masového nasazení budeme muset počkat.

Někteří lidé věří, že existují levnější a dostupnější léky, jen se z různých důvodů ignorují. Příkladem, který dnes zná každý, je ivermektin. Někteří lékaři ho svým pacientům doporučují, hodně lidí si ho shání neoficiálními cestami, bere se proti covidu i preventivně; vědecký hlavní proud ho naopak odmítá jako neúčinný.

Podobných léků je více, jejich příběhy jsou rozmanité, v lecčem ale vzájemně podobné. Všechny do jednoho se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

TOP

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější