Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Název ministerstva práce a sociálních věcí slovo „rodina“ jen tak nerozšíří. Změna má být spjatá s významnou příležitostí

Změna názvu resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v nejbližší době nenastane. Foto: ČTK
Změna názvu resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v nejbližší době nenastane. Foto: ČTK

Doplnění názvu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) o slovo „rodina“, ke kterému se ve svém programovém prohlášení zavázala vláda Petra Fialy (ODS), není otázkou nejbližší doby. Pro změnu v tuto chvíli neexistuje kalkulace finančních nákladů, nové vedení resortu už ale ví, že bude potřeba upravit logo ministerstva. To se naposledy měnilo před osmi lety.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Název MPSV doplníme o tematiku rodiny,“ stojí bez dalších detailů v programovém prohlášení nového kabinetu. Jde o širší formulaci slibu, který se objevil už v předvolebním programu koalice Spolu. Ten uváděl plán přejmenovat MPSV na ministerstvo pro rodinné, sociální a pracovní věci.

Jak přesně bude znít nový název resortu, je podle jeho představitelů ještě věcí diskuse, se změnou ale počítají. „Doplnění rodiny do názvu ministerstva by bylo žádoucí z toho důvodu, že rodiny považujeme za klíčový článek a základ naší společnosti. Rodinnou politiku MPSV tradičně řeší, ale důležitost této agendy ze samotného názvu nevyplývá,“ vysvětluje vedoucí oddělení mediální komunikace Jakub Augusta. Šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) na zaslané dotazy nereagoval.

Změna názvu ale nemusí být jednoduchá. Připouští to i úřad, který kvůli tomu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější