Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bizarní případ Morrisonova WeChatu. Kdo a proč sebral australskému premiérovi účet na čínské sociální síti?

„(Pan Ťi) mi neřekl, kdo ten účet používá. Vždyť já ani nevím, kdo to je Scott Morrison; viděl jsem, že ten účet má hodně sledujících, tak jsme ho koupili.“ Nový majitel dříve Morrisonova účtu na WeChatu v rozhovoru s investigativní reportérkou australské ABC News Echo Hui. Foto: Reuters, Igor Golovjov, Adobe Stock. Koláž: Deník N
„(Pan Ťi) mi neřekl, kdo ten účet používá. Vždyť já ani nevím, kdo to je Scott Morrison; viděl jsem, že ten účet má hodně sledujících, tak jsme ho koupili.“ Nový majitel dříve Morrisonova účtu na WeChatu v rozhovoru s investigativní reportérkou australské ABC News Echo Hui. Foto: Reuters, Igor Golovjov, Adobe Stock. Koláž: Deník N

Ještě donedávna se ten účet na WeChatu jmenoval „Scott Morrison“ a australská vláda jím verbovala voliče – ale pak se najednou latinka proměnila v čínské znaky a z „Morrisona“ se stal „Australsko-čínský nový život“. Nad svým účtem na největší čínské sociální síti ztratil australský premiér zničehonic kontrolu, navíc za značně podivných okolností. Ale ovládal ho vůbec někdy doopravdy? Proč Číňan, který teď účet vlastní, říká, že australského premiéra vůbec nezná a že účet koupil jen proto, že chtěl jeho 75 000 sledujících? A kdo je záhadný „pan Ťi“? Deník N mluvil s investigativní reportérkou australské stanice ABC Echo Hui, jíž se část příběhu podařilo vypátrat.

V rozhovoru se mimo jiné ptáme:

  • K čemu měl australský premiér účet na čínské sociální síti?
  • Co přesně se s Morrisonovým účtem stalo? Dá se říct, že byl ukraden?
  • Co Echo Hui vypátrala o lidech, kteří teď mají účet v moci?
  • Jak to souvisí s čínskou vládou a vztahy Canberry a Pekingu, které jsou na bodu mrazu?
  • Kauza vyvolala na australské politické scéně poprask a výzvy k bojkotu WeChatu; jsou namístě?

Na začátek nebude špatné si něco ujasnit. Scott Morrison je premiér Austrálie, WeChat je největší sociální síť v Číně. Proč australský premiér potřebuje účet na čínské sociální síti?

Protože potřebuje upoutat australsko-čínské voliče. Mnoho Číňanů používá WeChat jako svou hlavní sociální síť, což platí jak uvnitř Číny, tak za jejími hranicemi. Vláda sáhla po WeChatu jako po nástroji, jak si získat hlasy australských Číňanů. To proto vstoupila na platformu, o níž je známo, že podléhá cenzuře.

Ve zhruba 26milionové Austrálii žije podle posledního sčítání lidu z roku 2016 přes 1,2 milionu obyvatel čínského původu, tj. zhruba 5,6 % populace. Čínská imigrace do Austrálie se v uplynulém desetiletí téměř zdvojnásobila.

To se stalo před třemi lety, v lednu 2019. Střih do dneška: Morissonův účet na WeChatu zničehonic už není Morrisonův, najednou se jmenuje Ao-chua sin šeng-chuo, Australsko-čínský nový život. Co se stalo?

Ano, premiér si účet zaregistroval v lednu 2019 před (květnovými) federálními volbami, aby, jak už bylo řečeno, oslovil čínsko-australské voliče. A stalo se to, že ve skutečnosti to nebyl on, kdo si ten účet zaregistroval.

WeChat totiž nedovoluje, aby si na něm otevřel veřejný účet někdo, kdo je cizí národnosti. Proto Morrison tehdy využil služby někoho v Číně, Číňana, který zafungoval jako prostředník. Byl to tento člověk, kdo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Oceánie

Rozhovory

Sociální sítě

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější