Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šumavané chtějí na krvavou historii zapomenout, tvrdí autorka temné detektivky Prameny Vltavy

Spisovatelka Petra Klabouchová s knihou Prameny Vltavy. Foto: Vít Šimánek, ČTK
Spisovatelka Petra Klabouchová s knihou Prameny Vltavy. Foto: Vít Šimánek, ČTK

V šumavských lesích, kam nyní chodí turisté za krásami přírody, kdysi stával nacistický koncentrační tábor pro ruské zajatce. Proč se o něm příliš neví? „Místní nemají chuť otevírat staré záležitosti a vyměňovat pohodovou atmosféru, kterou tam postupem času vytvořili, za krvavé vzpomínky,“ říká v rozhovoru s Deníkem N spisovatelka Petra Klabouchová. Autorka, která aktuálně žije v Itálii a pracuje v hudebním průmyslu jako manažerka rockových skupin, skutečné události temné historie Šumavy připomíná v novém detektivním románu Prameny Vltavy.

Kdy jste byla na Šumavě naposledy?

Na Vánoce. Mám tam celou rodinu, žije tam již po několik generací, a tak se snažím dostat se tam alespoň jednou za rok.

Nakolik se dnešní Šumava liší od té, kterou vykreslujete v knize Prameny Vltavy?

Knihu jsem psala z aktuálního pohledu, to znamená zhruba od devadesátých let po současnou situaci. Myslím si, že od té doby tam k nějakým výrazným změnám k lepšímu nedošlo, snad s výjimkou těch čistě turistických lokalit.

Prameny Vltavy jsou sice detektivní román, ale založený na nepříliš známých historických reáliích. Vychází z toho, že přímo u pramenů Vltavy stál nacistický koncentrační tábor a nedaleko něj tajná podzemní továrna. Co všechno z toho, co v knize popisujete, se skutečně událo, a co je literární fikce?

Úplná fikce není vůbec nic. Snažila jsem se vycházet z reálných záznamů nebo alespoň vzpomínek, které se v tomto kraji předávají ústně. I proto jsem si pro zpracování tématu vybrala románovou formu, protože většina těchto vzpomínek už není oficiálně nijak doložitelná. Nechtěla jsem se s nikým dohadovat o tom, jestli to či ono bylo skutečně tak, jak si to pamatoval můj děda. Řekla bych ale, že zhruba tak devadesát procent knihy je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější