Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslanci novelu pandemického zákona projednají až za týden. SPD zařazení bodu vetovala

Změna má podporu pětikoalice, někteří ale chtějí, aby došlo k drobným úpravám. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N
Změna má podporu pětikoalice, někteří ale chtějí, aby došlo k drobným úpravám. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Poslanci měli dnes ve stavu legislativní nouze jednat o prodloužení platnosti pandemického zákona. Už od víkendu jim kvůli tomu chodily stovky e-mailů od odpůrců protiepidemických opatření. Od dnešního rána pak nedaleko Poslanecké sněmovny demonstrovaly stovky lidí. Se změnou jasně nesouhlasí hnutí SPD, které nakonec zařazení bodu vetovalo. Projednat by se tak měl na mimořádné schůzi za týden. Problém se změnou má i hnutí ANO.

Hned na začátku tohoto jednacího týdne měli poslanci ve stavu legislativní nouze řešit novelu pandemického zákona. Pokud ji nestihnou odklepnout, ministerstvo zdravotnictví ke konci února přijde o nástroj k vydávání mimořádných opatření v boji proti pandemii.

Vláda původně měla schválit jeho prodloužení o rok a půl, ale nakonec v minulém týdnu kabinet odsouhlasil, že má platit na neurčito po celou dobu trvání pandemické pohotovosti. S tím ale měli problém někteří poslanci, a to nejen z řad SPD, ale například i z klubu Pirátů. Sněmovní zdravotnický výbor proto dnes připravil úpravu, že by změna trvala jenom do konce listopadu letošního roku.

Novela zákona by v případě přijetí dala možnost vydávat opatření nejen resortu zdravotnictví, ale platilo by to i pro ministerstva obrany a vnitra. Oba úřady by v takovém případě například mohly nařídit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Tomio Okamura a SPD

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější