Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lékař: Omikron je jako kouř v budově, dostane se všude. Těžkému průběhu u rizikových lidí zabrání dva léky

Plicní lékař Vladimír Koblížek. Foto: archiv Vladimíra Koblížka
Plicní lékař Vladimír Koblížek. Foto: archiv Vladimíra Koblížka

Mezi nově nakaženými zatím převládají děti a mladší dospělí. Tento týden se ale čeká zásah zranitelné skupiny seniorů. Co dělat ve chvíli, kdy se rodina dozví, že jejich starý nebo nemocný příbuzný má covid-19? „Jsou dvě léčebné možnosti,“ říká Vladimír Koblížek z plicní kliniky FN Hradec Králové.

Co se v rozhovoru dozvíte:

  • Které léky se podávají preventivně u rizikových pacientů nakažených covidem-19
  • Kde je možné léky dostat
  • Kteří pacienti z této léčby profitují

Co má dělat chronicky nemocný senior, u kterého se nyní potvrdí nákaza covidem-19? Dosud měl možnost podání monoklonálních protilátek, které už ale na omikron nezabírají…

Omikron skutečně obchází léčebný efekt monoklonálních protilátek, který se dosud efektivně využíval k prevenci vážného průběhu u předchozí virové varianty delta nebo delta plus.

V naší nemocnici jsme až dosud u rizikových symptomatických pacientů vyšetřovali, zda jde o variantu delta, nebo omikron. Nyní však už převládá téměř ve všech případech omikron, u kterého jsou dvě léčebné možnosti. Oba léky jsou preparáty ze skupiny antivirotik. První jsou antivirotika ve formě tablet – jde o lék Lagevrio (molnupiravir). Lék může předepsat každý lékař, ať už specialista, nebo praktický lékař.

Takže normální recept, který si pak člověk vyzvedne v lékárně?

Nejde o klasický recept, ale o běžně užívaný formulář, na který se předepisují například ortopedické či inhalační pomůcky. Každá ordinace ho má k dispozici. Lékař jasně uvede, že jde o rizikového, například staršího nebo polymorbidního pacienta.

Výhodou je, že pacient užívá doma antivirotikum ve formě tablet dvakrát denně. Lék se musí podat co možná nejdříve od zjištění PCR pozitivity. Pokud je stav pacienta horší a vyžaduje například kyslíkovou léčbu, tento lék už pro něj není vhodný.

A ta druhá možnost preventivní léčby?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější