Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruská hra o Ukrajinu má tři možné scénáře. Ten, podle něhož se nestane nic, je dnes už nereálný

Putin rozehrál kolem Ukrajiny se Západem hru, z níž už teď není kam ustoupit. Ilustrační foto: kremlin.ru
Putin rozehrál kolem Ukrajiny se Západem hru, z níž už teď není kam ustoupit. Ilustrační foto: kremlin.ru

Komentář Michaela Žantovského: Až do tohoto týdne mohla žít většina nezasvěcených v bláhovém domnění, že krize okolo Ukrajiny mezi Ruskem a Západem je jen další diplomatická rozmíška provázená rituálním řinčením zbraněmi a přiživovaná Putinovým režimem z nejasných, pravděpodobně ale vnitropolitických důvodů. Po událostech posledních dní se ukazuje, že to byla iluze, kterou si nadále nemůžeme dovolit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kamínky se začaly rychle skládat do mozaiky nasvědčující tomu, že hrozba ozbrojené agrese Ruska vůči Ukrajině je reálná a bezprostřední. Joe Biden se možná prořekl, když prohlásil, že Putin něco udělá, ba musí udělat, ale lze předpokládat, že se prořekl na základě zpravodajských informací založených na tvrdých datech.

A tvrdá data jeho prořeknutí potvrzují. Lodě ruské baltské flotily, včetně výsadkových plavidel pro uskutečnění útoku na pevninu z moře, se přesouvají po zimních vlnách Lamanšského průlivu do Středomoří a odtud do Černého a Azovského moře. Stíhací letouny včetně nejmodernějších Su-35 přelétají ze základen za Uralem k běloruským hranicím a poskytují tak dosud chybějící leteckou útočnou složku invazní armády.

Ve dnech 10. až 20. února se připravují rozsáhlé společné manévry ruské armády s ozbrojenými silami Lukašenkova běloruského režimu. Pod jejich deštníkem se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

NATO

Názor

Ruská válka na Ukrajině

TOP

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější