Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusové ovládají nejkratší cestu z Evropy do Asie. Do roku 2024 chtějí přeměnit Severní ledový oceán na frekventovanou lodní dálnici

Severní námořní trasí trasa (modeře) Rusku umožní dostat se nejen do Číny. Grafika: Wikimedia Commons a Deník N
Severní námořní trasí trasa (modeře) Rusku umožní dostat se nejen do Číny. Grafika: Wikimedia Commons a Deník N

Bude to stát bilion rublů, ale vyplatí se to. Během příštích pěti let se Rusko rozhodlo stůj co stůj celoročně zprovoznit trasu vedoucí nejmenším světovým oceánem – Severním ledovým. Namísto 24 tisíc kilometrů budou muset lodě plující třeba z Petrohradu do Vladivostoku či do japonských přístavů urazit jen zhruba 14 tisíc.

Od chvíle, kdy z jihokorejského přístavu Pusan vyplula kontejnerová loď Venta Maersk, naložená mraženými rybami, a vydala se poprvé v historii obří dánské přepravní společnosti nikoliv na jih, ale na sever, uplynulo 22 dní a nadšená posádka už přistává v Petrohradu. Přitom ještě 23. srpna 2018 odráželi námořníci od jihokorejských břehů v přístavu Pusan.

Nabrali kurz na Vladivostok, Nachodku, Beringův průliv, oddělující od sebe americký a asijský kontinent, a pak rovně na západ až k evropským břehům. Tisíce lidí sledovaly pouť online na stránkách firmy. Na ruských sociálních sítích bujely diskuse o tom, jak tohle změní svět a úlohu Ruska v něm, kam se posune světový obchod, co z toho bude ruský občan mít a zda si Západ konečně uvědomí, že se bez Ruska neobejde.

Nadšená je nejen posádka, ale i majitelé firmy. Vůbec největší euforii prožívají v Kremlu. Cesta Venty procházela prakticky po celou dobu ruskými teritoriálními vodami. Nikoliv mezinárodními. Loď nemusela stát frontu v žádném drahém Suezském průplavu. Tady má Moskva vše pod kontrolou.

Přitom trasa Severním ledovým oceánem byla doposud využívána tak tři měsíce v roce a nikdy se obchodní lodě neobešly bez pomoci ledoborce. Zdá se, že brzy bude otevřena i pro velké přepravce, a to po celý rok. Bez ledoborců. Bez dodatečných nákladů a rizik.

Alespoň to v zimě roku 2019, několik měsíců po památné plavbě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější